Kinesisk politi pågrep 1094 for salg av barn

Kinesisk politi slo til mot fire større grupper som drev salg av barn på nett, og reddet 382 spedbarn denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser det kinesiske departementet for offentlig sikkerhet torsdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Handel med barn er utbredt i Kina. Regler om befolkningskontroll har styrket tendensen til at familier foretrekker sønner, og ført til at mange jentebarn blir abortert, drept eller etterlatt. Sønner ses tradisjonelt som støtte for eldre foreldre og arvtakere til familienavnet, melder Reuters.

Det fødes omkring 118 gutter for hver 100. jente i verdens mest folkerike land. Gjennomsnittet på verdensbasis er 103-107 gutter per 100 jenter. Denne skjevheten har ført til etterspørsel etter kidnappede eller kjøpte guttebarn, samt jentebarn som skal giftes bort kan få stor medgift i tynt befolkede områder.

Les også: Frigitt i aksjon mot «spedbarnsfabrikk»

«Barnebutikker» på nett

Totalt 1094 mistenkte ble pågrepet rundt om i landet i en felles politiaksjon 19. februar, ifølge departementet. Gruppene anklages for å ha drevet handel med barn ved å etablere ulovlige plattformer og «butikker» på nett, under dekke av å drive adopsjon eller fosterhjem.

Se pågripelsene i videoen øverst i artikkelen

Menneskehandlerne driver nettsteder med navn som «Kinas nettverk for foreldreløse» og «Drømmeadopsjonshjemmet». Når avtalene inngås over nett blir det vanskeligere å få has på de kriminelle, legger Xinhua til. Kriminelle har vendt seg til internett for ulovlig handel med mennesker de siste årene. Dette skaper utfordringer for politiet, sier politiet ifølge Xinhua.

Departementet lover en forsterket innsats mot menneskehandel. Det går ikke frem av reportasjen hvordan myndighetene vil gå frem for å gjenforene barna med deres foreldre.

Kidnappinger

I en annen artikkel advarer Xinhua foreldre mot kidnappere som later som de er sykepleiere eller ligger på lur utenfor skoler for å stikke av med barn i varebiler eller på motorsykkel.

I forrige måned avsa en kinesisk domstol betinget dødsstraff for en lege som solgte sju nyfødte barn til menneskesmuglere. Zhang Shuxia (55), en fødselslege i provinsen Shaanxi nordvest i landet, ble funnet skyldig i salg av spedbarn for opptil 21.600 yuan (21.500 kroner) hver mellom 2011 og 2013.

Les også: Kinesisk fødselslege dømt for å selge babyer

I fjor uttalte kinesiske myndigheter at man vil gjøre landets familiepolitikk mindre streng, slik at millioner av familier kan få to barn. Det er landets mest omfattende liberalisering av den strenge ettbarnspolitikken på tre tiår. Kina har omkring 1,4 milliarder innbyggere.

Personvernpolicy