Meny

– Barn av eldre fedre er mer utsatt for psykisk sykdom

– ØKT ALDER, ØKT RISIKO: – Studien vår føyer seg inn i rekken av forskning som antyder at familier, leger, og samfunnet som helhet, må vurdere både fordelene og ulempene med å utsette å bringe barn til verden, mener forsker Brian D'Onofrio. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn av eldre fedre har økt risiko for en rekke lidelser og problemer, inkludert autisme, bipolar lidelse og psykose, antyder ny forskning.

Amerikanske og svenske forskere har i en ny studie sammenlignet barn av yngre og eldre fedre, for å se om det er noen sammenheng mellom fars alder og psykiske problemer og lærevansker hos barna.

Studien antyder at jo høyere alder far har, jo større er risikoen for blant annet autisme, bipolar lidelse, ADHD, selvmordsforsøk og rusmisbruk.

– Vi ble sjokkert av funnene, sier hovedforfatter av studien, Brian D'Onofrio ved Indiana University, i en pressemelding.

Hans team har samarbeidet med forskere ved Karolinska Institutet i Sverige. I studien som er publisert i tidsskriftet JAMA Psychiatry De har tatt for seg alle barn født i Sverige mellom 1973 og 2001.

– Studien føyer seg inn i rekken av forskning som antyder at familier, leger, og samfunnet som helhet, må vurdere både fordelene og ulempene med å utsette å bringe barn til verden, sier Brian D'Onofrio. Foto: Indiana University– Studien føyer seg inn i rekken av forskning som antyder at familier, leger, og samfunnet som helhet, må vurdere både fordelene og ulempene med å utsette å bringe barn til verden, sier Brian D'Onofrio. Foto: Indiana University

Forskerne valgte å se på forskjellene mellom barn født av samme far, for å ta høyde for forskjellig oppvekstvillkår i forskjellige familier. De korrigerte også for andre faktorer, som utdanning og inntekt, fordi disse ofte antas å motvirke en eventuell negativ effekt av fars alder.

Da de sammenlignet søsken som ble født henholdsvis da faren var 24 år og 45 år, indikerte resultatene at barna som var født da faren var eldre, hadde større risiko for:

  • Bipolar lidelse - 25 ganger større risiko
  • ADHD – 13 ganger større risiko
  • Autisme – 3,5 ganger så stor risiko
  • Psykotisk lidelse – dobbel risiko
  • 2,5 ganger så stor risiko for suicidal oppførsel eller stoffmisbruk
  • Lavere karakterer i skolen

Les også:

Flere eldre fedre i Norge

Fire ganger så mange over 50 som føder i Norge

– Jo eldre far, jo større risiko

De fant ikke noe eksakt alder da økt risiko slo inn, men observerte heller at enhver økning i alder ga en større risiko for de ulike lidelsene og problemene.  

– Vi finner risikoøkninger som er svært mye større enn det man har funnet tidligere, sier medforfatter Paul Lichtenstein ved Karolinska Institutet til NRK.no.

Også en islandsk studie som kom i 2012 har knyttet høy alder hos far til økt risiko for autisme hos barn.

Les mer: - Eldre fedre kan gi økt risiko for autisme hos barn

Forskerne understreker også at selv om risikoen for en sjelden lidelse dobles, så er risikoen for at et barn skal rammes fortsatt lav. Men når man ser befolkninger på millioner, så vil man kunne se en høyere forekomst av disse lidelsene.

– Studien føyer seg inn i rekken av forskning som antyder at familier, leger, og samfunnet som helhet, må vurdere både fordelene og ulempene med å utsette å bringe barn til verden, sier Brian D'Onofrio til BBC.

Mutasjoner i sædcellene

Forskernes mulige forklaring på hvorfor man ser en økt risiko for de ulike lidelsene etter hvert som faren blir eldre, er at det gjennom livet oppstår mutasjoner i kroppens celler, også i sædcellene, som dermed kan bringe mutasjonene videre til barna.

For ulikt kvinner, som har ett sett med eggceller i kroppen fra før de blir født, så produserer mannen nye sædceller gjennom hele livet.

– Hovedhypotesen er at hver gang en spermie blir produsert skjer det en celledeling som øker sannsynligheten for nye mutasjoner. Jo eldre man blir, desto flere celledelinger har skjedd, sier Paul Lichtenstein til NRK.no.

I tillegg utsettes man for en rekke miljøgifter i løpet av et liv, også disse kan skape mutasjoner i DNAet i sædcellene. Studier har vist at sæd fra eldre menn har flere mutasjoner, skriver de i pressemeldingen.

Les også: – Eldre menn får mindre intelligente barn

– Kan gi høyerer forekomst i befolkningen

Dr. James MacCabe som foreleser om psykose ved Institute of Psychiatry, og som ikke har vært involvert i studien, sier til BBC at selv om risikoen er doblet vil kun få mennesker rammes av psykotiske lidelser.

– Når det er sagt, med endringen i demografi som vi har sett det siste tiåret, kan det være en bekymring på befolkningsnivå og vi kan muligens forvente høyere forekomst av psykose nå og i fremtiden, sier han til BBC.

Han mener uansett at én eller flere studier ikke bør avgjøre når folk bestemmer seg for å få barn.

Les også: – Vi må glemme ting for å unngå alvorlige psykiske lidelser

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus