Brende etterlyser reformer i Ukraina

Prorussiske demonstranter på Krim-halvøya har lite til overs for Ukrainas nye makthavere. Foto: Reuters / NTB scanpix
Prorussiske demonstranter på Krim-halvøya har lite til overs for Ukrainas nye makthavere. Foto: Reuters / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) hilser den nye overgangsregjeringen i Ukraina velkommen, men understreker at den må ta et oppgjør med korrupsjonskulturen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er viktig at landet raskt får gjenopprettet et fungerende myndighetsapparat etter den siste tidens omveltninger, og at helt nødvendige reformer kommer i gang, sier Brende.

– Norge vil bidra til dette i samarbeid med våre internasjonale partnere. Vi fortsetter også vår støtte til det sivile samfunn, sier utenriksministeren.

Les også: – Russland vil forsvare landsmenns interesser

Krim bekymrer

Meldingene fra Krim-halvøya, der prorussiske aktivister torsdag okkuperte regionforsamlingen og regjeringskontorene heiste russiske flagg, bekymrer Brende.

Natt til fredag kom det også meldinger om at væpnede menn hadde okkupert flyplassen på krim-halvøya og heist russiske flagg der.

– Den fortsatte uroen i deler av Ukraina er bekymringsfull. Nå må man legge strid og motsetninger bak seg og få alle deler av landet til å trekke samme, sier han.

Russland både kan og bør spille en konstruktiv rolle, mener Brende.

Dialog med Russland

– Den nye ukrainske ledelsen bør raskt etablere en god dialog med Russland, som vil forbli en viktig nabo og partner for Ukraina. Vi forventer at Russland også vil støtte opp om den nye ukrainske regjeringens på en konstruktiv måte, sier Brende.

Hvor lenge den nye overgangsregjeringen skal styre i Ukraina, er foreløpig ikke helt klart, men etter planen skal det velges ny president i landet 25. mai.

– For at Ukraina skal kunne gå videre, må den nye regjeringen sørge for at de som er ansvarlig for voldshandlinger, blir stilt til ansvar. I dette arbeidet er det positivt at Europarådet og generalsekretær Thorbjørn Jagland har tilbudt seg å bistå ukrainske myndigheter, sier Brende.

Personvernpolicy