– Blinde burde få mulighet til å «se» alle filmer

FILM FOR BLINDE: – En ting jeg lærte i prosessen med å lage «Blind», var at overraskende mange synshemmede hadde et sterkt forhold til film, sier regissør Eskil Vogt. Bildet viser Vera Vitali og Henrik Rafaelsen i en scene fra filmen. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
FILM FOR BLINDE: – En ting jeg lærte i prosessen med å lage «Blind», var at overraskende mange synshemmede hadde et sterkt forhold til film, sier regissør Eskil Vogt. Bildet viser Vera Vitali og Henrik Rafaelsen i en scene fra filmen. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon

Premiereklare «Blind» kan synshemmede få oppleve på kino ved hjelp av en nyutviklet app. Regissør Eskil Vogt og Blindeforbundet mener alle filmer bør synstolkes. Kulturdepartementet har ikke bevilget en krone.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg at du sitter i kinosalen, filmen begynner, men du hører bare lyden, ingen ting vises på lerretet foran deg. Får du da med deg hva som skjer?

180.000 nordmenn har så svekket syn at de regnes som synshemmede. Med hjelp av såkalt synstolkning kan denne gruppen få en fullverdig filmopplevelse, mener Blindeforbundet.

Kort sagt går synstolkning ut på at en person som kan se hva som skjer på skjermen, setter ord på det som er nødvendig for at en som ikke kan se, forstår handlingen.

Et 40-talls norske filmer har blitt synstolket siden 2007. Til nå har synstolkningen vært tilgjengelig når filmene har kommet på DVD. Men til filmen «Blind» er det utviklet en app som gjør at filmen kan synstolkes på kino. Med ørepropper koblet til smarttelefon eller nettbrett kan de som ønsker det, få synstolket filmen i kinosalen.

– Jeg testet det i går og det fungerte veldig bra. Så vidt jeg vet er det første gang i verden man gjør det på denne måten. Det er veldig spennende, sier seksjonsleder i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud, som selv er blind, til ABC Nyheter.

Nysgjerrig på hvordan synstolking høres ut? Sjekk eksempelet i ABC Nyheters reportasje Slik kan blinde se film

– Har ikke bevilget en krone

Slik det ser ut nå, er «Blind» den eneste norske filmen som vil bli tilgjengelig for synshemmede i 2014.

– Kulturdepartementet har ansvar for synstolkning, og de har ikke bevilget en krone til dette. Vi er veldig skuffet, sier Fuglerud.

Tidligere har kommet noe penger til synstolkning gjennom bransjeorganisasjonen «Film og kino», som mottar offentlig støtte. Men på grunn av sviktende inntekter fra DVD-salg, har de varslet at de ikke har penger til synstolkning i år. Dette har Blindeforbundet informert både den forrige og nye ledelsen i Kulturdepartementet om, forklarer Fuglerud.

– Dette har Kulturdepartementet vært veldig klar over. Likevel valgte verken den forrige eller den nye regjeringen å bevilge penger til synstolkning i 2014, sier han.

Les også: Hunden kom blinde Cecil til unnsetning på togskinnene

– Overraskende mange synshemmede filmelskere

Dette er veldig synd, mener «Blind»-regissør Eskil Vogt.

– Alle filmer burde bli gjort tilgjengelig for den store gruppen av synshemmede filmelskere der ute, sier han i en pressemelding.

– I løpet av arbeidet med filmen «Blind» var jeg så heldig å få treffe veldig ulike mennesker som hadde det til felles at de var sterkt synshemmede. En av mange ting jeg lærte i den prosessen var at overraskende mange blinde hadde et sterkt forhold til film. Det ble derfor viktig for oss at denne filmen skulle synstolkes - og ikke bare som et unntak fordi filmen heter «Blind», fortsetter han.

Les også: Synssimulator lar deg se verden gjennom svaksyntes øyne

– Bør være som teksting for hørselshemmede

Neste uke skal Blindeforbundet ha et møte med politisk ledelse i Kulturdepartementet. Da står synstolkning på agendaen.

– Vi vil si at det er viktig å sette av penger umiddelbart. Langsiktig ønsker vi oss en ordning akkurat som den man har med teksting for hørselshemmede, slik at det stilles krav om at alle filmer som mottar offentlig støtte skal synstolkes, sier Sverre Fuglerud i Blindeforbundet til ABC Nyheter.

Kulturminister Thorhild Widvey bekrefter til NRK at midler til synstolkning ikke har vært et område de har gitt direkte bevilgning i 2014. Kulturministeren vil ikke svare på om det vil lede til at penger likevel bevilges til formålet.

– Vi må først høre på hva de har på hjertet, så får vi ta det derfra. Men jeg skjønner godt at de er opptatt av denne problemstillingen, sier Widvey til NRK.

Oppdatering: I april snudde kulturministeren og bestemte seg for å bevilge penger til synstolking av norske filmer i 2014 likevel. Les saken.

Personvernpolicy