Meny

Merkel vil ikke innfri britenes EU-ønsker

Tysklands statsminister Angela Merkel blir tatt imot foran 10 Downing Street av den britiske statsministeren David Cameron. Foto: Andrew Winning (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister David Cameron la ut den røde løperen for Tysklands statsminister Angela Merkel torsdag. Men hun kunne ikke love de grunnleggende reformene i EU som britene ønsker.

På et endagsbesøk i London sa hun at hun er åpen for noen av de britiske ønskene, men ikke alle, og at EU trenger at Storbritannia forblir i unionen.

– Det er noen som håper at min tale skal åpne veien for en grunnleggende reform av EU-arkitekturen som tilfredsstiller alle slags angivelige eller reelle britiske ønsker. Men jeg er redd de blir skuffet, sa hun i en tale i parlamentet.

– Andre venter det motsatte og håper jeg skal levere et klart budskap her i London om at Europa ikke er beredt til å betale en høy pris for å beholde Storbritannia i EU. Jeg er redd de også blir skuffet, sa hun videre.

Velferdsmisbruk

I stedet antydet hun at hun kan støtte Camerons ønske om å slå ned på misbruk av EUs rett til bevegelsesfrihet for å utnytte EUs velferdssystem. Hun er særlig åpen for det britiske ønsket om å legge bånd på EU-kommisjonen.

– Vi trenger et sterkt Storbritannia med en sterk stemme i EU. Hvis vi har det, vil vi kunne gjøre alle de nødvendige endringene som alle ville tjene på, sa hun og la til at EU blir en sterkere kraft i verden med Storbritannia innenfor.

Merkel besøker London på et tidspunkt da det hersker usikkerhet om britenes fremtid i EU etter at Cameron lovet å arrangere en folkeavstemning for eller imot EU-medlemskap.

Cameron har hittil ikke greid å oppnå noen særlig støtte blant andre EU-land til sine reformforslag.

Minnes krigens ofre

I talen hedret Merkel også alle de britiske ofrene under første og annen verdenskrig.

Hun sa at spesielt i år, når man markerer at det er hundre år siden utbruddet av første verdenskrig, er det på sin plass å minnes «de døde, tapene og den uendelige smerten som Tyskland var skyld i under disse krigene».

– Som Tysklands kansler bøyer jeg hodet for ofrene for disse grusomme krigene, sa hun og la til at hun hadde særlig stor respekt for den britiske motstanden.

– Hva ville Europa vært i dag om deres land ikke hadde kjempet så heltemodig imot, sa hun til de britiske parlamentarikerne.

Etter talen i parlamentet var Merkel invitert til lunsj hos Cameron og til te hos dronningen før hun reiser hjem til Berlin igjen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus