Meny

Høyre-politiker siktet i narkotikasak:

Tror Skutle vil gjøre seg usynlig på Stortinget

Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 23. januar i år. Torsdag ettermiddag ble det kjent at Skutle, som er statsminister Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget, er siktet i en narkotikasak. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narkosaken kan ha satt en stopper for en løfterik politisk karriere, selv om Erik Skutle fortsetter på Stortinget som vararepresentant for statsminister Erna Solberg.
Erik Skutle:
  • Født i 1990.
  • Vararepresentant for Hordaland Høyre på Stortinget i perioden 2013-2017. Møter fast som vara for statsminister Erna Solberg.
  • Medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.
  • Er siktet for brudd på narkotikalovgivningen.
  • Har i politiavhør innrømmet bruk av hasj ved én anledning.

Valgforsker Anders Todal Jenssen regner med at det 24 år gamle Høyre-talentet indirekte vil få beskjed fra sitt parti om å gjøre seg så usynlig han kan.

– Det kommer han sikkert til å ta konsekvensen av, sier han og viser til at stortingsplassen må Skutle fradømmes for å miste.

Jenssen spår videre at 24-åringen vil frasi seg sine politiske verv, slik tradisjonen må sies å være i slike og lignende saker. Skutle ble nylig valgt som andre nestleder i Bergen Høyre.

Taus

Det er ventet at Erik Skutle selv vil uttale seg om saken med det første, men sent torsdag kveld hadde dette ennå ikke skjedd. Partileder og statsminister Erna Solberg har heller ikke kommentert saken.

I stedet var det parlamentarisk leder Trond Helleland som uttalte seg på vegne av stortingsgruppa og Høyre sentralt torsdag. Han slår fast at partiet ser alvorlig på saken og at det er nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika i Høyre.

Det samme ordet brukte Erna Solberg i 2012, da en annen Høyre-representant fra Hordaland, Henning Warloe, innrømmet bruk av narkotika.

– Å erkjenne misbruk av narkotika er tillitsbrudd i forhold til velgerne og partiet. Han forsto at det var nødvendig å trekke seg fra vervene, sa Solberg den gang.

– Trist sak

Skutle skal ha brukt hasj etter at han ble valgt inn på Stortinget, ifølge lederen i Hordaland Høyre. Liv Kari Eskeland sier at forholdet Skutle er siktet for, skjedde for rundt en måneds tid siden. Hun vil ikke utdype hvor opplysningene kommer fra, men forsikrer at de kommer fra kilder med kjennskap til saken.

– Det er veldig trist. Det er trasig for Skutle og for partiet. Det er klart at vi helst skulle vært foruten denne saken, sier Eskeland til NTB.

Torsdag ble det kjent at Høyre-representant Erik Skutle i politiavhør har erkjent bruk av hasj ved én anledning. Parlamentarisk leder Trond Helleland har selv vært i kontakt med Skutle.

– Han erkjenner å ha gjort noe ulovlig og beklager det grove tillitsbruddet, sier han.

Erik Skutle regnes som et politisk stortalent og fikk skryt av Solberg da han for to år siden ble kåret til største talent under Unge Høyres eliteskole.

– Gratulerer til Erik Skutle som bestemann på UHs elitekurs. Skarp konkurranse, lover godt for både Hordaland Høyre og Unge Høyre fremover, skrev Solberg på Twitter ifølge Bergensavisen.

Vil ha cannabis over disk

Onsdag denne uka gikk Skutle ut i VG med et forslag om at cannabis burde kunne selges på apoteker og på Vinmonopolet.

– Jeg sier ikke at narkotika er ufarlig. Det er det selvsagt ikke. Det er skadelig. Ingen betviler det. Men jeg tror vi har større sjanse for å kontrollere og redusere narkotikabruken ved å selge det lovlig over disk enn å ha et totalforbud, sa Skutle til avisen.

Da han ble spurt om hvorvidt han hadde brukt narkotika selv, svarte han på følgende måte:

– Jeg ønsker ikke å kommentere det. Jeg bruker ikke narkotika på noen som helst måte. Jeg forholder meg til de lover som til enhver tid gjelder, sa stortingsrepresentanten.

Sent torsdag kveld ble det kjent at også et medlem i Høyres bystyregruppe i Bergen er siktet for bruk av et narkotisk stoff.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus