Meny

Svensk kunstner skal lage minnesteder etter 22. juli

Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skal lage minnesteder etter 22 juli. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunsten vil ifølge juryen «fremkalle tapet og savnet i form av en akutt erfaring».

Etter angrepene den 22. juli 2011 besluttet regjeringen at det skal etableres minnesteder i regjeringskvartalet i Oslo, og på landsiden mot Utøya i Hole kommune.

Også et midlertidig minnested mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka, tilgrensende Grubbegata, skal etableres. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.

Torsdag ble det kjent at den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skal lage minnestedene.

Les også: Folk stod i kø for å se høyblokka

Dahlbergs idé tar utgangspunkt i stedet på Sørbråten hvor han foreslår et sår eller et kutt i selve naturen, som kan forstås som et symbolsk sår.

«En del av odden blir tatt vekk og publikum vil ikke kunne berøre navnene på drepte som er tenkt inngravert i veggen på andre siden av kuttet. Kløften fremkaller tapet og savnet i form av en akutt erfaring», heter det i juryens begrunnelse.

Naturmassen som blir revet ut av fjellet på Sørbråten flyttes til det midlertidige og det permanente minnestedet i regjeringskvartalet.

«Ved å gjøre denne massen til fundamentet for en midlertidig minnesvei mellom Grubbegata og Deichmanske bibliotek, lages en sammenheng mellom Sørbråten og regjeringskvartalet. Navnene på ofrene skal fremkomme på en vegg som følger veien», skriver juryen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus