Meny

«Grand old man» fortsetter som E-sjef

TO FERSKE OG EN VETERAN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, forsvarssjef Haakon S. Bruun-Hanssen og sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen på mandagens fremleggelse av E-tjenestens åpne trusselvurdering Fokus 2014 i Oslo Militære Samfund. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsledelsen vil gjerne ha en «grand old man» på laget. Derfor har de bedt etterretningssjef Kjell Grandhagen om å fortsette i stillingen ett år til.

Kjell Grandhagen (59)
Generalløytnant i Hæren . Han er siden 2010 sjef for Etterretningstjenesten.

Grandhagen gikk i 1974 ut av Befalsskolen for infanteriet . I 1978 ble han uteksaminert fra Krigsskolen . Grandhagen har tatt Hærens stabsskole og studert ved Ecole supérieure de guerre interarmées i Paris.

I Norge har han tjenestegjort i Brigaden i Nord-Norge , 6. divisjon og Distriktskommando Nord-Norge . Han har vært sjef for 6. divisjon, Hærens styrker og Krigsskolen . Han har ledet Presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets overkommando og vært militær assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet. Han ble utnevnt til sjef for Etterretningstjenesten i statsråd 21. august 2009.

Grandhagen har tjenestegjort utenlands i Multinational Force and Observers i Egypt og i Den nordisk-polske brigaden i SFOR-styrken i Bosnia-Hercegovina, der han først var stabssjef og så sjef.

Utmerkelser

Grandhagen er innehaver av Forsvarsmedaljen med laubærgren , Forsvarsmedaljen med to stjerner , Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med en stjerne , Hærens vernedyktighetsmedalje med tre stjerner , NATO-medaljen for det tidligere Jugoslavia, MFO-medaljen , Det frivillige Skyttervesens hederstegn , Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoners hederstegn og KNBLO-medaljen.

I 2011 ble han utnevnt til offiser av den franske Æreslegionen og han har tidligere blitt gjort til kommandør av Den nasjonale fortjenstorden . Grandhagen er også kommandør av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden . Han ble i 2013 tildelt Forsvarets hederskors.

Kilde: Wikipedia.no

I oktober fyller sjefen for E-tjenesten 60 år – en alder der man i Forsvaret normalt skal tre inn i pensjonistenes rekker

Men siden både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon S. Bruun-Hanssen er såpass ferske i stillingen, har sistnenvte bedt Grandhagen om å fortsette.

Admiral Bruun-Hanssen tiltrådte som forsvarssjef 19. november i fjor, og har dermed bare hatt stillingen i vel tre måneder. Mens Søreide ble forsvarsminister måneden før.

Sikre kontinuitet

– Gitt den store utskiftingen i Forsvarets ledelse for øvrig er det et behov for at generalløytnant Kjell Grandhagen fortsetter ett år i stillingen som sjef for Etterretningstjenesten utover ordinær aldersgrense. Dette innebærer en forlengelse ut oktober 2015 og sikrer dermed kontinuitet i en så viktig og krevende stilling som sjef for Etterretningstjenesten, opplyser oberst Dag Risth Aamoth i Forsvarsdepartementet til ABC Nyheter.

– Beslutningen er tatt av statsråden på anmodning fra forsvarssjefen, og generalløytnant Grandhagen har sagt seg villig til en forlengelse, sier forsvarssjefens talsmann.

Les også :Ordkrig mellom Dagbladet og E-sjef: – Offerrollen kler ham ikke

Sinai og Bosnia

Grandhagen har vært sjef for Etterretningstjenesten siden 2010, og har en lang militær karriere med tjeneste både i Norge og utlandet. Han ble utnevnt til generalløytnant og tiltrådte som en av forsvarsministerens nærmeste militære rådgivere i desember 2006.

Før det tjenestegjorde han blant annet i Multinational Force and Observers i Egypt og i Den nordisk-polske brigaden i SFOR-styrken i Bosnia-Hercegovina, der han først var stabssjef og så sjef.

Les også: Frykter lammende IKT-angrep fra Russland og Kina

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus