Blodig kaos i Thailand

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag skal korrupsjonsanklagen mot landets statsminister behandles. Denne uken har representanter for politi og hær advart om faren for borgerkrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den politiske krisen i Thailand har vart i fire måneder.

En bølge politisk vold, som ofte har rammet demonstranter, har etterlatt 22 døde og flere hundre sårede. Det har vært en rekke skyteepisoder og granateksplosjoner med ukjente gjerningsmenn de siste dagene. Det har nærmest daglig funnet sted angrep med skytevåpen og granater i Thailands hovedstad Bangkok, melder nyhetsbyrået AFP.

Dette skaper frykt for at den politiske krisen er i ferd med å gå inn i en farlig, ny fase.

Les også: Thailands hær oppfordrer til dialog

Siktet statsminister

Thayakorn Yosubon er faren til et søskenpar som ble drept da en bombe gikk av nær en leir for regjeringsmotstandere i Bangkok søndag. Her sørger han ved siden av barnas lik mandag. Foto: Scanpix/Reuters. Thayakorn Yosubon er faren til et søskenpar som ble drept da en bombe gikk av nær en leir for regjeringsmotstandere i Bangkok søndag. Her sørger han ved siden av barnas lik mandag. Foto: Scanpix/Reuters.

Torsdag sender landets statsminister, Yingluck Shinawatra, sine advokater til antikorrupsjonskomitéen som har siktet henne for tjenesteforsømmelse. Siktelsen er tatt ut i en omstridt sak om myndighetenes oppkjøp av ris.

Yingluck ledet selv landets riskomité og er tiltalt for å ha ignorert at risoppkjøpsprogrammet førte til korrupsjon og sløsing med offentlige midler. Saken kan ende med at statsministeren blir fjernet fra makten.

Yingluck kjemper nå for sin politiske overlevelse, og presset mot regjeringen øker både på gaten, i domstolene og fra den nasjonale komiteen mot korrupsjon.

Bakgrunnen for striden er den langvarige konflikten mellom det rojalistiske etablissementet, som er støttet av rettsvesenet og det militære, og Yinglucks milliardærfamilie som har sterk støtte i de nordlige delene av Thailand.

Les også: Thailands statsminister siktes for tjenesteforsømmelse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter borgerkrig

Politifolk holder vakt mens tilhengere av regjeringen bygger betongmurer for å sperre av hovedinngangen til Den nasjonale kommisjonen mot korrupsjon i utkanten av Bangkok torsdag. Foto: Scanpix/EPA. Politifolk holder vakt mens tilhengere av regjeringen bygger betongmurer for å sperre av hovedinngangen til Den nasjonale kommisjonen mot korrupsjon i utkanten av Bangkok torsdag. Foto: Scanpix/EPA.

Mer enn 700 mennesker har blitt skadet siden demonstranter for fire måneder siden tok til gatene med mål om å kaste statsminister Yingluck Shinawatra.

Tirsdag omkom en fem år gammel jente av skadene hun fikk da væpnede menn skjøt mot en opposisjonsdemonstrasjon øst i landet i løpet av helgen. Hun var det andre barnet som mistet livet i dette angrepet. Søndag var en fire år gammel gutt og hans seks år gamle søster blant tre som omkom da en granat gikk av ved en protestleir i et forretningsområde i Bangkok.

Tirsdag advarte sjefen for Thailands føderale politi om at situasjonen i landet «kan utvikle seg til borgerkrig». Tarit Pengdith ba om «tilbakeholdenhet og tålmodighet» fra begge parter, under en tv-sendt tale.

Lederen for hæren kom med tilsvarende advarsler. «Det vil absolutt komme en borgerkrig om ikke alle parter respekterer reglene», skrev general Prayut Chan-O-Cha i en SMS til nyhetsbyrået AFP.

«Militæret vil gjøre alt for landet og befolkningen, ikke for en bestemt side», la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har påtatt seg skylden for voldshandlingene i Thailand den siste tiden, der ukjente gjerningsmenn væpnet med halvautomatiske våpen har tatt del.

Myndighetene og demonstrantene har gitt hverandre skylden for angrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kupplaner

Tilhengere møter Thailands statsminister Yingluck Shinawatra (foran t.v.) i byen Chiang Mai nord i landet torsdag. Foto: Scanpix/Reuters. Tilhengere møter Thailands statsminister Yingluck Shinawatra (foran t.v.) i byen Chiang Mai nord i landet torsdag. Foto: Scanpix/Reuters.

Statsministerens motstandere anklager Shinawatrafamilien for å ha plyndret statskassen for å vinne stemmene til velgere på landet gjennom populistiske tiltak som risprogrammet.

Men tilhengere av regjeringen og enkelte eksperter ser antikorrupsjonskomiteens siktelse som forsøk på et «juridisk kupp».

– Dette er utspekulerte planer for å kaste regjeringen uten å organisere et fysisk kupp, sier den Harvard-utdannede advokaten og politiske kommentatoren Verapat Pariyawong til AFP.

Den politiske krisen i Thailand kommer samtidig som det råder bekymring for helsen til den 86 år gamle kongen i landet, Bhumibol Adulyadej.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan utestenges

Statsministerens kritikere ønsker korrupsjonsgranskingen velkommen som et etterlengtet forsøk på å holde myndighetene ansvarlige, men for hennes tilhengere tolkes den som et forsøk på å ta til seg makten. Yingluck har selv bedyret sin uskyld.

Hun vil ikke møte personlig til høringen torsdag. Den nasjonale kommisjonen mot korrupsjon la frem siktelsen mot Yingluck tidligere denne måneden. Kommisjonen mener hun overså advarsler om at risprogrammet førte til korrupsjon og økonomiske tap.

Hvis hun blir funnet skyldig risikerer hun et fem år langt forbud mot å delta i politikken. Det er uklart hvor lenge kommisjonen vil bruke på å nå sin konklusjon. Dersom den finner Yingluck skyldig vil saken bli overført til det delvis valgte overhuset i nasjonalforsamlingen for avstemming.

Kilde: AFP