Meny

Anspent mellom Ukraina og Russland

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spenningen økte betydelig mellom Russland og Ukraina torsdag formiddag. Landene advarer hverandre mot skritt som vil bli betraktet som aggresjon.

Advarslene kommer etter at væpnede menn okkuperte regionforsamlingen og regjeringskontorene i Simferopol på Krim. Onsdag varslet Russland en hasteøvelse i sitt vestlige militærdistrikt som blant annet grenser til Ukraina.

Les også: Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse

– Aggresjon

Ukrainas fungerende president sa torsdag at russiske troppebevegelser utenfor Russlands flåtebase på Krim vil bli sett på som aggresjon.

– Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sa Oleksandr Turtsjynov til nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Rett før hadde Russlands forsvarsdepartement varslet at alle jagerfly i det vestlige militærdistriktet var i kampberedskap.

President Vladimir Putin har gitt ordre om en hasteøvelse for å teste beredskapen i det russiske forsvaret i det vestlige militærdistriktet, som grenser blant annet til Ukraina.

Det russiske utenriksdepartementet sa rett før i en uttalelse at Russland vil forsvare sine landsmenns rettigheter og reagere kompromissløst hvis de krenkes.

Russisk UD sier i uttalelsen også at det foregår omfattende brudd på menneskerettighetene og angrep og vandalisme i Ukraina som gir Russland grunn til bekymring.

Les også:

Regjeringskontorer okkupert på Krim-halvøya

Tok kontorer

Væpnede prorussiske menn stormet regjeringskontorene og parlamentsbygningen i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina natt til torsdag, bekrefter tjenestemenn.

Rundt 50 menn med våpen marsjerte inn i bygningene i løpet av natten, heiste russiske flagg på toppen av bygningene og hindret ansatte i å komme inn, opplyser den lokale regjeringssjefen på Krim-halvøya, Anatolij Mohiljov, til AFP.

Uten å gå i detaljer opplyste han at lokale myndigheter forberedte seg på å treffe tiltak. Et vitne sier til nyhetsbyrået Interfax at ingen var blitt skadet da bygningene ble beslaglagt natt til torsdag.

Døren til parlamentsbygningen var blokkert med bord og stoler fra innsiden, ifølge en Reuters-korrespondent.

I beredskap

I en uttalelse ber den regionale regjeringen om at deres ansatte ikke kommer på jobb torsdag.

Simferopol er regionhovedstad på Krim-halvøya, et område av Ukraina der mange er orientert mot Russland og sympatien for de nye makthaverne i Kiev er liten. Den russiske Svartehavsflåten har sitt hovedkvarter i Sevastopol på halvøya.

Som følge av hendelsen torsdag er de ukrainske sikkerhetsstyrkene satt i beredskap.

– Tropper fra innenriksdepartementet og hele politistyrken er satt i beredskap, sier innenriksminister i Ukraina, Arsen Avakov, til AFP.

Området er avsperret for å forhindre at situasjonen utvikler seg til et blodbad.

Samtidig sier ubekreftede rapporter at et stort antall biler ble sett på vei fra den prorussiske havnebyen Sevastopol mot Simferopol.

Politifolk utenfor

Ifølge den lokale tatar-lederen Refat Tsjubarov har angriperne uniformer, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– De har ikke kommet med noen krav ennå, sier han.

Onsdag var det sammenstøt mellom krimtatarer som støtter Ukrainas nye makthavere og prorussiske separatister utenfor parlamentsbygningen.

Hendelsene kommer samtidig som det er økende bekymring for separatisme på halvøya, som følge av at Moskva-vennlige Viktor Janukovitsj nylig ble avsatt som president i Ukraina.

 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus