Meny

FBI-agent hadde kontakt med Osama bin Laden

Osama bin Laden ble drept i 2011. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI hadde en agent i al-Qaida, som sto i direkte kontakt med Osama bin Laden hele åtte år før terrorangrepene mot USA.

Den amerikanske agenten fikk blant annet kjennskap til at Osama bin Laden jaktet på pengebidrag for å finansiere terroraksjoner i USA, skriver The Washington Times.

FBI-agenten var angivelig så sentralt plassert i al-Qaida at han greide å forhindre en terroraksjon som var planlagt mot en frimurerlosje i Los Angeles, viser rettsdokumenter avisen har fått tilgang til.

Arbeidsrettssak

Dokumentene skriver seg fra en arbeidsrettssak som den tidligere FBI-agenten Bassem Youssef reiste mot byrået.

Under rettssaken bekreftet en av sjefene ved FBIs avdeling i Los Angeles, Edward J. Curran, at Youssef hadde vervet en agent med kontakter helt til topps i al-Qaida.

Agenten hadde bånd til Omar Abdel-Rahman, kjent som den blinde sjeiken, som var hjernen bak terroraksjonen mot World Trade Center i 1993.

Kontakt med Osama bin-Laden

Youssefs agent hadde også flere møter med Osama bin Laden og rapporterte tilbake til Youssef og FBI.

– Dette var den eneste kilden jeg vet om at vi hadde i al-Qaida, sa Curran under rettssaken der han vitnet til fordel for Youssef.

Youssef, som er koptisk kristen, ble forsøkt skjøvet ut i kulden av sine overordnede etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Han vant imidlertid arbeidsrettssaken og arbeider fortsatt for FBI.

Reiser spørsmål

The Washington Times stiller spørsmål ved hvorfor ikke FBIs agent i al-Qaida er blitt kjent tidligere.

Det samme gjøre medlemmer av Kongressen som var sentrale i granskingen etter terrorangrepene mot USA.

– Dette reiser en rekke spørsmål ved hvorfor denne informasjonen ikke ble offentlig, og hvorfor granskingskommisjonen og etterretningskomiteen i Kongressen har fått vite om dette tidligere, sier Pete Hoekstra, som ledet etterretningskomiteen i Representantenes hus fra 2004 til 2007.

Ble ikke orientert

– Dette er nok et eksempel som vil ende opp i notatbøkene til konspirasjonsteoretikere som hevder at myndighetene ikke forteller alt, sier han.

Lee Hamilton, som ledet granskingskommisjonen etter terrorangrepene mot USA, kan heller ikke huske å ha hørt om FBI-agenten i al-Qaida tidligere.

– Jeg kan ikke huske at FBI orienterte oss om at de hadde direkte kontakt med Osama bin Laden, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus