Protestleder utpekt som ny statsminister i Ukraina

Arsenij Jatsenjuk er utpekt som statsminister i den nye overgangsregjeringen i Ukraina. Han tilhører partiet til tidligere statsminister Julia Timosjenko. Foto: Reuters
Arsenij Jatsenjuk er utpekt som statsminister i den nye overgangsregjeringen i Ukraina. Han tilhører partiet til tidligere statsminister Julia Timosjenko. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestlederen Arsenij Jatsenjuk er utpekt som Ukrainas nye statsminister. Den nye overgangsregjeringen ble presentert foran flere tusen mennesker på Uavhengighetsplassen i Kiev onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Arsenij Jatsenjuk:
  • Født 22. mai 1974 i Tsjernivtsi i det daværende Sovjetunionen. Er gift og har to barn.
  • Utdannet jurist og økonom ved universitetet i Tsjernivtsi.
  • Var i 2005-2006 økonomiminister og i 2007 utenriksminister under president Viktor Janukovitsj.
  • Var i 2007-2008 leder for den ukrainske nasjonalforsamlingen.
  • Har siden 2013 representert Fedrelandspartiet, partiet til tidligere statsminister Julia Timosjenko.

Den EU-vennlige Jatsenjuk (39) var en av de fremste opposisjonslederne under demonstrasjonene i Kiev, som endte med at president Viktor Janukovitsj ble avsatt.

Regjeringsforslaget kommer fra et råd som representerer protestbevegelsen i landet, og den nye regjeringen må formelt godkjennes av nasjonalforsamlingen. Det skal etter planen skje torsdag.

Overgangsregjeringen ble først presentert foran titusenvis av mennesker på Uavhengighetsplassen, som var sentrum for de tre måneder lange protestene som endte med regimeskifte sist uke, melder Reuters.

Timosjenkos partifelle

Jatsenjuk leder eksstatsminister Julia Timosjenkos parti Batkivsjtsjyna (Fedrelandspartiet). Han har tidligere vært finansminister og president i Ukrainas nasjonalforsamling. Som opposisjonsleder spilte Jatsenjuk en avgjørende rolle i motstanden mot Janukovitsjs regime.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fungerende president Oleksandr Turtsjynov sier den nye regjeringen er nødt til å ta upopulære beslutninger for å unngå sammenbrudd i økonomien og gjenopprette tillit hos långivere og investorer, samt å sikre at det ukrainske folk får et normalt liv.

Bakgrunn: Janukovitsj nekter å bøye av

Brende gratulerer

Utenriksminister Børge Brende (H) gratulerer Jatsenjuk med oppdraget som Ukrainas nye statsminister.

– Nå må han begynne å legge grunnlaget for økonomiske reformer og ta et oppgjør med korrupsjonskulturen i Ukraina. Det er ikke lenger oligarkenes interesser som skal være tungen på vektskåla, men folkets interesser, sier utenriksministeren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forsikrer at Norge vil støtte opp om Jatsenjuk og den nye regjeringen.

– I samarbeid med EU og IMF vil vi nå se på hvordan vi kan bidra til å hjelpe den nye regjeringen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jakter på Janukovitsjs penger

Etter at Janukvoitsj flyktet fra presidentpalasset fredag, har de nye makthaverne jobbet på spreng både med å få stablet en funksjonsdyktig og representativ regjering på beina og å rydde opp etter Janokovitsj og hans medarbeidere.

Fungerende riksadvokat Oleh Makhnytskij sier at Ukraina så snart som mulig vil ta kontakt med utenlandske organisasjoner og banker for å få hjelp til å spore opp penger og verdipapirer som Janukovitsj og hans medarbeidere kan ha skjult i utlandet.

– Janukovitjs og hans medarbeidere har stjålet milliarder av dollar fra Ukraina, sier Makhnytskij til Reuters.

Er fortsatt i Ukraina

Makhnytskij opplyser også at Janukovitsj nå er etterlyst internasjonalt for massedrap på demonstranter i Kiev i forbindelse med revolusjonen. Det er imidlertid ikke klart om de nye makthaverne har sendt en formell henvendelse til Interpol ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fungerende viseriksadvokat Mykola Golomtsja sier onsdag kveld at myndighetene har opplysninger om at Janukovitsj fortsatt befinner seg i Ukraina, men vil ikke si noe om hvor.

Det har vært spekulert på om Janukovitsj har reist til den prorussiske Krim-halvøya ved svartehavskysten og søkt tilflukt på den russiske marinebasen som ligger der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urolig på Krim

Mens situasjonen for lengst har roet seg i Kiev, der innbyggerne de siste dagene har ryddet barrikader og feid det gamle regimet bort fra gatene, tilspisser situasjonen seg på Krim.

Onsdag mistet en person livet i under uklare omstendigheter i voldelige sammenstøt i byen Simferopol, da flere tusen prorussiske demonstranter støtte sammen med muslimske krimtatarer. Krimtatarene er en minoritet som støtter det nye lederskapet i Kiev. Først etter flere timer tok sammenstøtene slutt.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov diskuterte Ukraina i en telefonsamtale onsdag og sier i en felles uttalelse at det nå er viktig å ta grep for å gjeninnføre ro og orden i Ukraina og få en umiddelbar slutt på voldsbruken.