Meny

Undersøkelse: Stadig mer banning i NRK

BANNING I VINDEN: En sammenligning av språket i NRK i to fireårsperioder, 1998-2001 og 2007-2010, viser at bruken av banning har flerdoblet seg. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang av NRKs tekstefiler viser at bruken av banneord og fornedrende uttrykk øker.

Prorektor og professor Ruth Vatvedt Fjeld ved Universitetet i Oslo har gått gjennom NRKs tekstefiler, det som skrives i oversettelser og for hørselshemmede. Hun har sammenlignet språket i to fireårsperioder, 1998-2001 og 2007-2010.

Tendensen er klar; bruken av banneord og fornedrende uttrykk er flerdoblet, skriver Dagen.no.

Spesielt ordet «faen» har økt mye, det ble registrert 57 ganger i første periode og 301 i siste periode, altså en femdoblet bruk. «Jævla» blir brukt fire ganger så mye i siste periode (120 ganger) som i første periode (26 ganger).

«Helvete» og «Herregud» blir begge brukt tre ganger så ofte som tidligere. Uttrykk som starter med «drit-» brukes dobbelt så mye, ifølge undersøkelsen.

Les også: Prest fikk grov tittel av NRK

– Indikasjoner, ikke bevis

Mengden tekst som er undersøkt, er omtrent like stor i de to periodene. Ruth Vatvedt Fjeld understreker likevel at undersøkelsen er liten og at hun ikke har gjort statistiske analyser.

– Resultatene må derfor kun regnes som indikasjoner, ikke som «bevis», sier hun til Dagen.no.

Les også: Likestillingsombudet krever svar om kors fra NRK

Behandles i Kringkastingsrådet

Torsdag skal det nye Kringkastningsrådet ha sitt første konstituterte møte med nyvalgt leder Per Edgar Kokkvold. De skal blant annet behandle en bunke med 25 klager på banning, uanstendige uttrykk og dårlig språkbruk i NRK.

Ifølge klagerne har banning blitt stadig mer utbredt også i de såkalte familieprogrammene i NRK, blant annet i programmet «Ikke gjør dette hjemme».

Kringkastingsrådet vil derfor stille spørsmål om hva slags retningslinjer NRK har for banning, og om grensene for banning er flyttet de siste årene.

Bakgrunn: Mye banning i Kringkastningsrådet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus