Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse

Vladimir Putin ønsker trolig å vise muskler. Foto: NTB scanpix
Vladimir Putin ønsker trolig å vise muskler. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en øyeblikkelig militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige delen av Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingen tolkes som at Russland vil vise muskler i kappestriden med Vesten om innflytelse i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Reuters,

– I samsvar med en ordre fra presidenten i Den russiske føderasjonen er styrker i Det vestlige militærdistriktet satt i beredskap fra klokken 14 i dag (klokken 11 norsk tid), siterer nyhetsbyrået Interfax forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Til mandag

Putin har gitt ordre om flere overraskende øvelser i forskjellige deler av Russland siden han på nytt ble president i 2012. Han sier at forsvaret må holdes på tå hev. Men de storpolitiske tonene kunne knapt vært tydeligere enn de er denne gangen. Situasjonen på Krim ble onsdag betegnet som meget spent.

Det vestlige militærdistriktet grenser til Ukraina som ligger mellom NATO-land og Russland.

Sjoigu sier at øvelsen vil bli gjennomført i to deler og bli avsluttet mandag 3. mars. Også noen styrker fra det sentrale Russland blir med i øvelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kommentert

Putin har ikke kommet med noen offentlige uttalelser om Ukraina siden president Viktor Janukovitsj ble fordrevet fra makten før helgen etter måneder med politisk uro. Uroen ble utløst av Janukovitsjs beslutning om å forkaste en framforhandlet avtale med EU og i stedet forbedre forholdet til Russland.

USA og EU har advart Russland mot å intervenere militært i Ukraina, som var en republikk i Sovjetunionen.

Putin har omtalt Ukraina som en «brodernasjon» og vil ha landet med i den euroasiatiske unionen han er i ferd med å bygge i området.

Medvedev

Statsminister Dmitrij Medvedev sa mandag at Russlands interesser og russiske borgere i Ukraina var truet, en språkbruk som minner om den som ble brukt da Russland invaderte Georgia i 2008.

Andre russiske regjeringsrepresentanter sier Russland ikke vil blande seg inn militært i Ukraina, men anklager samtidig Vesten for å gjøre det.

Interfax siterer onsdag presidenten i Føderasjonsrådet, overhuset i Russlands nasjonalforsamling, som gjentar at Russland ikke vil bruke militær makt.