Meny

Nord-Kina kveles av smog

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikten er nede til få hundre meter i hovedstaden Beijing på grunn av teppet av luftforurensing som har senket seg over de nordlige delene av landet. Myndigheter og befolkning frykter for helsa.
Kinas største nettbaserte forhandler av ansiktsmasker var onsdag i ferd med å gå tom. Kundene strømmet til butikken for å beskytte seg mot teppet av smog som har ligget over store deler av det nordlige Kina en hel uke.

Se også: Kina sprenger seg ut av klimakrisen

Beijings offisielle måling av PM 2,5 – små luftbårne partikler som lett trenger gjennom lungene og har blitt knyttet til flere hundre tusen dødsfall – lå på 501 mikrogram per kubikkmeter onsdag ettermiddag. Verdens helseorganisasjon anbefaler en grense på 25.

I en alternativ måling ved den amerikanske ambassaden i Beijing heter det at nivået lå på 542 i byen. I Shijiazhuang i naboprovinsen Hebei satte offisiell kinesisk statistikk tallet til 661.

Les også: Kina krever at piloter lærer seg å lande i smogen

Frykter for barna

Bygninger innhyllet i tung dis ved utviklingssonen Qingdao i Shandongprovinsen. Foto: Scanpix/Reuters.Bygninger innhyllet i tung dis ved utviklingssonen Qingdao i Shandongprovinsen. Foto: Scanpix/Reuters.

Hovedstaden var onsdag på sin sjette dag med «oransje» smogalarm – den nest høyeste på skalaen. Sikten var nede til noen få hundre meter.

Den kvelende smogen har ført til at salget av produkter mot forurensning har økt, og nettbutikker som selger ansiktsmasker strever med å møte etterspørselen.

Bekymring for effekten på barns helse har særlig økt. De fleste skoler i Beijing holder elevene innendørs hele dagen, ifølge kinesiske medier. En skole trosset utdanningsmyndighetene ved å holde stengt onsdag.

Se også: Denne byen kan gi deg pustevansker

Byer over hele Kina har blitt rammet av alvorlig luftforurensning de siste årene. Mye av den forårsakes av utslipp fra kullkraftverk.

Les også: Kina truer miljøsyndere med døden

Presidentbesøk

Kinas president Xi Jinping med Beijings partisekretær Guo Jinlong (t.h.) under et overraskelsesbesøk i et boligområde i Beijing tirsdag. Foto: Scanpix/AP. Kinas president Xi Jinping med Beijings partisekretær Guo Jinlong (t.h.) under et overraskelsesbesøk i et boligområde i Beijing tirsdag. Foto: Scanpix/AP.

Forurensningen har blitt en stor kilde til misnøye med myndighetene.

President Xi Jinping avla et sjeldent besøk til en av Beijings smogrammede gater tirsdag, uten ansiktsmaske. Han ble hyllet av nettbrukere for sitt forsøk på å fremstille seg som en «mann av folket». I en tittel som ble delt mye på nett stod det: «Puster samme luft, deler samme skjebne».

Forurensningen, som har en tendens til å bli verre om vinteren, forklares med bruken av kullkraft, dramatisk økonomisk utvikling, økt bruk av biler og klimaforhold.

Det nasjonale meteorologiske senteret sier smogen er ventet å vare til torsdag.

I Kina er en lesning på forurensningsindeksen over 300 regnet som «farlig», og alle blir bedt om å unngå utendørs aktiviteter.

Les også: Kina tar grep for å få kontroll på luftforurensningen

Kilde: AFP
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus