Meny

– Fedme, angst og depresjon øker risikoen for astma

RISIKO: Astma er en kronisk betennelse i luftveiene, som fører til at luftveiene blir overfølsomme og trekker seg sammen. Resultatet blir trange luftrør, som gir symptomer som hoste og tungpust. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kombinasjonen av overvekt og psykiske plager øker risikoen mest, ifølge norsk forskning.

Astma er et økende problem i den vestlige verden. På 1950-tallet fikk 2-3 prosent astma, mens dette i dag gjelder rundt 10 prosent.

Fedme og overvekt er også et økende problem, og har lenge være kjent som en risikofaktor for astma. Nå har norsk forskning vist at dersom en person lider av både fedme og angst eller depresjon, øker risikoen for astma enda mer.

– Vår studie viser at det er en sammenheng mellom disse faktorene. Angst og depresjon har ikke vært anerkjent nok som en risikofaktor. Jeg håper kunnskap om dette kan forebygge nye tilfeller av astma, sier Ben Michael Brumpton, som er doktorgradstipendiat ved NTNU, til Dagbladet.

Les også: Hurtigmat knyttes til astma hos barn

Endret atferd

Han mener resultatene av studien, som ble publisert i tidsskriftet International Journal of Epidemiology i fjor, kan være med på å forklare økningen av astma i befolkningen.

Brumpton forklarer at fedme både kan redusere lungevolum og henger sammen med betennelse i kroppen, som kan føre til utvikling av astma. Det kan også være en genetisk sammeneng mellom astma og fedme, ifølge forskeren.

Psykisk sykdom kan føre til endringer i atferd, som for eksempel endret kosthold, mangel på fysisk aktivitet og mer røyking, forklarer han videre.

Les også: Gransker astma hos barn

– Interessant funn

Anne Bailey som er seksjonsoverlege ved Glitreklinikken, mener det er interessant at studien har funnet en uavhengig sammenheng mellom astma og forekomst av angst og depresjon.

– Vi ser ofte astmapasienter med kombinasjonen astma og hyperventilasjonssyndrom. Hyperventilasjon og angstanfall eller panikkangst hører nøye sammen, og hyperventilasjon er av og til vanskelig å skille fra astma, sier overlegen til Dagbladet. 

ABC Nyheter skrev nylig om forskning som viste at et kosthold med mye fiber fra fullkorn, frukt og grønnsaker kan gi en lettere hverdag for dem som lider av astma.

– Fiber påvirker tarmfloraen og den er viktig for vår helse, uttalte lege Fedon Lindberg da.

Les mer: – Mer fiber i kosten kan gi astmaplager

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus