Meny

Norge gir fire milliarder til land som forbyr homofili

Utenriksminister Børge Brende sier Norge måtte statuere et eksempel når Uganda innførte en ny lov. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31 afrikanske land som forbyr homofili, får norske bistandsmidler. Til sammen dreier det seg om fire milliarder kroner.

Mandag denne uken opplyste utenriksminister Børge Brende (H) at Norge stanser 50 millioner kroner i stat til stat-bistand til Uganda etter at landet vedtok en ny lov mot homofili.

Uganda er imidlertid langt fra det eneste landet i Afrika som forbyr homofili. NRK har laget en oversikt som viser at Norge i 2012 ga fire milliarder kroner i bistand til 31 afrikanske land der det er ulovlig å være homofil.

Afrika-kjenner Helge Rønning sier at noen av landene har et generelt forbud mot homofil praksis, andre land har strenge straffer. Nigeria og Uganda er land som særlig skiller seg ut i denne sammenheng.

Utenriksministeren sier Norge måtte statuere et eksempel da Uganda innførte en ny lov.

– Hvis det er andre land i Afrika som praktiserer og innfører den type lover som Uganda, så må vi selvsagt se på det, for jeg synes et er uakseptabelt å bryte menneskerettighetene på en sånn grunnleggende måte i det 21. århundre, sier Brende til NRK.

Flere har advart mot bistandskutt fordi det kan ramme de homofile fremfor å hjelpe dem. Brende sier at han vil vurdere om bistand kan flyttes til hjelpeorganisasjoner i stedet for til statene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus