Meny

Tror dødelig bakterie kan stamme fra pålegg

Leder av avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet, Egil Lingaas, viser frem prøver på Listeria-bakterien på sykehuslaboratorie. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil er tre personer døde i Sverige.

Uvanlig mange personer i Sverige har blitt smittet med listeria. I løpet av oktober, november og desember har 41 personer blitt smittet, mot 25 personer i samme periode 2012, melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

Listeriabakterien spres gjennom mat, og rammer hovedsakelig eldre og gravide.

Nå slår det svenske mattilsynet alarm om at det kan finnes en ukjent felles smittekilde. 27 personer har nemlig blitt smittet fra den samme bakteriestammen.

Les også: Nesten alle sviktet i Mattilsynets listeria-kontroll

Det svenske mattilsynet har nå kommet fram til at smitten sannsynligvis stammer fra pålegg.

– Det er vårt hovedspor, sier Åsa Rosengren, mikrobiolog ved det svenske mattilsynet, til Dagens Nyheter.

Inkubasjonstiden er lang, noe som gjør det vanskelig å finne smittekilden. Grunnen til at svenske myndigheter likevel er i ferd med å sirkle inn smittekilden er at to av de hittil tre døde har skrevet matdagbok.

– De hadde ikke spist gravlaks, som ofte er grobunn for listeriabakterien. De hadde derimot spist kjøttpålegg, sier Rosengren til den svenske avisen.

Les også: Trekker tilbake ost etter listeria-funn

Det svenske mattilsynet jobber nå på spreng for å avdekke hvilken leverandør pålegget stammer fra. Produsenten HKScan har fått påvist listeriabakterie , men det er ikke den samme bakteriestammen som de som har tatt livet av tre personer.

Listeriabakterien gir vanligvis ingen symptomer hos unge, friske mennesker, men kan være dødelig dersom den rammer eldre, gravide eller personer med nedsatt immunforsvar.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus