Åpen for alle - alltid

Ungdommer tiltalt for hatkriminalitet mot homofil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag begynte straffesaken i Follo tingrett mot elleve ungdommer som er tiltalt for hatkriminalitet mot en 50 år gammel homofil mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De elleve ungdommene, som så vidt var ferdig med videregående skole, lurte ifølge tiltalen den homofile mannen i en felle ved å arrangere et stevnemøte etter å ha kommet i kontakt med ham på et datingnettsted. Stevnemøtet ved Ingjerdstrand bad ved Oslofjorden endte annerledes enn han trodde – han ble møtt med balltre, softgun-skudd og trusler, melder NRK.

Mannen klarte å komme seg unna og fikk varslet politiet. De elleve ungdommene ble pågrepet på stedet med skytevåpen og en video som de selv hadde laget fra møtet med mannen.

Partene i saken er uenig om paragraf 135a, den såkalte hat-paragrafen, kan brukes. Denne paragrafen sier at den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter fram en diskriminerende eller hatefull ytring, kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år. Aktor Hilde Bøch Høyer er sikker i sin sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vilkårene er oppfylt. Vi mener det er et offentlig sted, det er en ytring og vi mener det er motivert ut fra diskriminering mot en sårbar gruppe, sier hun.

Noen av de elleve tiltalte har erkjent straffskyld, men ikke alle. Forsvarer Jon Arild Resen-Fellie tror mannen kan ha blitt skremt av at det var så mange. 50-åringens bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb opplyser at hennes klient har hatt psykiske problemer siden hendelsen.

Det er satt av fire dager til saken i Follo tingrett.