Ras i Halden:

– I verste fall kan blokka rase i fjorden

Et jordras har gått i nærheten av Halden sentrum tirsdag kveld. 65 personer er evakuert fra en boligblokk som står i fare for å rase sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raset har gått i Refneveien i Halden sentrum. Ordfører i kommunen, Thor Edquist, sier at raset ikke er stort, men at det har gått inntil hjørnet langs en blokk som ligger helt ute ved fjorden. Blokka huser 65 personer.

Ordfører Edquist sier til NTB at alle i blokka blir evakuert.

Politiet opplyser på Twitter at det har vært utglidning av masser på stedet i løpet av de siste dagene, og at Norges Geotekniske Institutt har gjort undersøkelser på stedet.

Det er i samråd med dem at beslutningen om å evakuere ble tatt, sier operasjonsleder Lars Stenrød i Østfold politidistrikt til NRK.

Kan rase ut

– Det er bare noen meter ut til fjorden. Vi holder på å innkvartere folk på hoteller i byen nå, sier ordføreren til NTB.

Politiet i Østfold opplyser på Twitter at de evakuerte er innkvartert på Thon hotell.

– Det er ikke fare for noe liv, og har ikke vært noen skader. Vi tar likevel alle forholdsregler og evakuerer boligblokka, sier operasjonsleder Stenerud til Dagbladet.

Sunket et par meter

Onsdag kommer eksperter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å gjøre ytterligere undersøkelser, sier Edquist.

– Vi må vite hva som er blitt gjort under bygget. I verste fall, hvis det skulle rase veldig her, kan den ene delen av blokka rase ut, sier Edquist.

Til NRK siker ordføreren at bakken har sunket et par meter rundt hjørnet på boligblokka.

– Vi er ikke sikre på hva som er under bygget, om det står på fjell eller ikke, sier Edquist.

Flere ras tidligere

Han sier bakken skrår veldig bratt ned mot en bekk som går ut i Iddefjorden. Det skal være mye leire i området.

Ordføreren sier han tenker på dem som er evakuert.

– Der må være fryktelig tøft å ikke vite om de har noe sted å bo, eller hvor lang tid dette vil ta.

Det gikk et ras i samme område også i desember 2011. Da ble tre blokker evakuert, melder NRK.

Politisperring ved boligblokken i Halden der det tirsdag gikk et jordras. 65 personer er evakuert fra blokken som skal stå i fare for å rase sammen. Foto: Andreas Utberg (Utrykningsnytt)

Personvernpolicy