French-saken: Tid for stille diplomati

Joshua French under domsavsigelsen i Kinshasa sist onsdag. Foto: NTB scanpix
Joshua French under domsavsigelsen i Kinshasa sist onsdag. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familie, advokater og myndigheter setter nå sin lit til at stille diplomati skal få Joshua French hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

French valgte mandag å ikke anke livstidsdommen han ble dømt til i Kongo sist uke. Nå er tiden inne for det stille diplomati.

– Vi fortsetter arbeidet med sikte på å få French hjem til Norge. Det er hovedprioriteringen for vår del, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til NTB tirsdag.

Frenchs advokat Hans Marius Graasvold sa til NTB mandag kveld at hans klient er for svak til å klare en ny runde i retten.

Følger opp helsen

Den stadig forverrede helsesituasjonen til den fengslede nordmannen fikk utenriksminister Børge Brende (H) til å påpeke sakens humanitære side etter at dommen falt.

– Helsen hans er først og fremst kongolesiske myndigheter sitt ansvar, men våre folk i Kinshasa vil ha en oppfølging av French og hans soningsforhold, sier Andersen.

Norske myndigheter har tatt opp soningsforholdene til 31-åringen gjentatte ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil vi fortsette å gjøre, både når det gjelder soningsforholdene, hans behov for legetilsyn og hans helse, sier kommunikasjonssjefen.

Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide er fortsatt involvert i arbeidet for å få French hjem til Norge, men det er uvisst hvor lenge han vil være engasjert i saken.

Fengslede nordmenn

French-saken har ligget høyt i mediebildet i lang tid. Det fikk i helgen Advokatforeningens leder Erik Keiserud til å belyse hjelpen Norge yter andre nordmenn som sitter fengslet i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg minner om at det per 1. januar i år satt 60 nordmenn fengslet i utlandet, riktignok ikke alle for et så alvorlig forhold som French, men jeg er redd for at vi her ser en behandling av en enkeltsak man ikke finner i tilsvarende saker. Det synes jeg er betenkelig, sa Keiserud til NRK.

Utenriksminister Børge Brende argumenterte i programmet for at French-saken var i spesiell fase.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kripos samarbeidet med kongolesisk politi og fant at det ikke ligger noe kriminelt bak. Tvert imot konkluderte de med at det var et selvmord. Vi stiller opp for nordmenn ute og fylkesmennene dekker fri rettshjelp, sa han.

Keiserud viste til at siden 2009 har Fylkesmannen i Oslo og Akershus hatt 27 søknader om fri rettshjelp. To av dem er innvilget og to er delvis innvilget, ifølge advokaten.

Kritisk til pressen

Mandag skrev professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og tidligere lagdommer i Gulating, Terje Einarsen, en kronikk der han er kritisk til måten pressen har dekket saken på.

– Etter min mening har norsk presse sviktet sin samfunnsrolle i denne saken ved å tegne et ensidig og feilaktig bilde av rettsprosessen og straffedommen mot French, og ved å unnlate å stille kritiske spørsmål til strategien som er valgt for å tvinge fram en betingelsesløs løslatelse av French og Moland tidligere, og nå av French, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener informasjonsbehovet bør veie tyngst.

– Det er vanskelig å felle en entydig dom over pressedekningen i Norge, men som leser synes jeg det har vært vanskelig å følge med på sakens substans. Lesere som har fulgt saken har fått inntrykk av at rettssystemet i Kongo er svært underlig og lite forutsigbart. Pressens oppgave er å være til stede for å være en garantist for at rettssikkerheten blir opprettholdt og for å ha et kritisk blikk for bevisførsel, sier Stavrum til NRK.