Meny

Mattilsynet vil ha strengere regelverk for kosttilskudd

NYTT REGELVERK? Mattilsynet ønsker å bruke det danske regelverket som modell for en norsk regulering av såkalte «andre stoffer» i kosttilskudd, energidrikker og sportsdrikker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dagens regelverk gir ikke forbrukerne god nok beskyttelse, mener seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Nordmenn bruker mye penger på kosttilskudd av ulike slag. Et anslag fra 2012 gikk på at bransjen hadde en omsetning på over to milliarder kroner på kosttilskudd untatt slankemidler.

Nå ønsker Mattilsynet et eget norsk regelverk for såkalte av «andre stoffer». Dette er stoffer som i hovedsak brukes i kosttilskudd, melder VG Nett.

Det kan for eksempel dreie seg om fettsyrer, antioksidanter, koffein, aminosyrer, karnitin, koenzym Q10, glukosamin, melatonin, probiotika og prebiotika, samt stoffer isolert fra planter.

Les også: – Kosttilskudd med vitaminer og mineraler er bortkastede penger

– Kan gi helseskade og død

I 2011 utgjorde kosttilskudd med «andre stoffer» mer enn 50 prosent av markedet. I tillegg kan man finne dem i sportsprodukter, energidrikker og enkelte matvarer.

Noen slike stoffer kan gi en sterk fysiologisk effekt, som efedrin, synefrin, sibutramin, steroider og hormoner. Inntak av disse kan innebære en betydelig risiko - i verste fall kan de føre til helsefare og død, ifølge Mattilsynet.

– Jeg kjenner ikke til at noen har dødd av kosttilskudd i Norge. Men vi er opptatt av at folk skal være klar over at det kan være helserisiko forbundet med å bruke kosttilskudd ukritisk. Derfor er vi opptatt av å få til en god og hensiktsmessig regulering, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet til VG.

Les også: – Vitamintilskudd forkorter livet

Dansk regelverk som modell

I en rapport som kom i fjor, konkluderte Mattilsynet med at markedet for kosttilskudd er uoversiktlig og vanskelig å kontrollere.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet skriver tilsynet at «det er et inntrykk at relativt mange opererer på dette markedet uten tilstrekkelig kompetanse».

Dagens EU-regelverk regulerer ikke «andre stoffer», mange EU-land, deriblant Danmark, har derfor laget sine egne regler. Mattilsynet ønsker å bruke det danske regelverket som modell for et eventuelt nytt norsk regelverk.

Nå er det opp til departementet å avgjøre hvorvidt Norge skal innføre et slikt regelverk.

Forbrukerrådet ønsker en slik regulering velkommen, mens daglig leder i Bransjerådet for naturmidler, Turid Backer, er helt uenig i kritikken fra Mattilsynet. Hun sier til VG at forbrukerne er godt nok beskyttet i dag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus