Dannelse av ny regjering utsatt i Ukraina

Ukrainas fungerende president Oleksander Turtsjynov (til venstre), her med EUs Catherine Ashton, sier regjeringsdannelsen er utsatt til torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ukrainas fungerende president Oleksander Turtsjynov (til venstre), her med EUs Catherine Ashton, sier regjeringsdannelsen er utsatt til torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny regjering i Ukraina vil ikke være klar før torsdag, opplyser fungerende president Oleksander Turtsjynov. Samtidig nedtoner norsk ekspert faren for at Ukraina splittes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag skulle en ny midlertidig regjering etter planen ha vært på plass. Men nasjonalforsamlingen valgte å utsette prosessen et par dager.

– Torsdag må en regjering med nasjonal overbevisning velges, sa fungerende president Turtsjynov, som også er leder for nasjonalforsamlingen.

Turtsjynov kom ikke med noen detaljer da han orienterte medlemmene av nasjonalforsamlingen tirsdag. Både blant de folkevalgte og ellers er det bekymring for splittelsestendenser.

– Frykter Moskva-dominans

Men den norske forskeren Tor Bukkvoll mener faren for at landet skal splittes opp, er liten.

– Ingen vet hvor grensene i så fall egentlig skulle gå mellom Vest-Ukraina og sør og øst, sier Bukkvoll, som jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt, til NTB.

I Vest-Ukraina er det neppe mange som ønsker at landet skal vende seg mot Russland, men i øst og sør er det mye mer blandet, ifølge Bukkvoll. Han viser dessuten til at eliten i øst også frykter Moskva-dominans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny era er innledet for Ukraina

Overvurdert

Tirsdag opplyste president Turtsjynov også at han skal møte landets sikkerhetstjenester for å drøfte det han kaller «farlige tegn til separatisme» i noen deler av landet.

Men ifølge Bukkvoll er rollen til de høyreradikale og nynazistiske kreftene i opprøret overvurdert.

– Voldelige nazister er ikke noe stort fenomen, selv om de har gjort mye ut av seg fordi de har vært villige til å bruke vold, sier han. Det nasjonalistiske høyrepartiet Svoboda derimot er en sterkere kraft med en betydelig tilstedeværelse i nasjonalforsamlingen. – Men det er et stort sprik i partiet fra fascister til milde former for nasjonalisme, sier Bukkvoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Janukovitsj sporløst borte

Samtidig som de nye makthaverne i Kiev forsøker å stable landet på beina politisk, er det ingen som vet hvor ekspresident Viktor Janukovitjs befinner seg. Sammen med flere nære medarbeidere flyktet han fra Kiev fredag, og han har trolig reist til Krim-halvøya sør i landet der han holder seg i skjul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag vedtok Ukrainas folkevalgte en resolusjon der de vil ha tidligere president Janukovitsj stilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC. Ifølge resolusjonen er Janukovitsj og hans medarbeidere skyldige i at over 100 personer ble drept i uroen i Kiev i forrige uke.

Les også: Opprørspolitiet i Ukraina gikk ned på kne og sa unnskyld

Mulig norsk bistand

Ukraina står på randen av økonomisk kollaps og trenger 35 milliarder dollar i internasjonal krisehjelp innen utgangen av året for å unngå totalt sammenbrudd. Både Det internasjonale pengefondet (IMF), EU og USA har signalisert at de vil bidra. Også den norske regjeringen åpner for økonomisk bistand til Ukraina.

– Vi er i dialog med både EU, USA og IMF. Men Norge vil også selvsagt vurdere hvordan vi hensiktsmessig kan støtte opp om en ny regjering og en ny president slik at statsfinansene kan komme i orden, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det er for tidlig å gi noen anslag over hvor mange penger Norge eventuelt kan bidra med.

Ber Russland oppføre seg

Russland bør oppføre seg som en god nabo og la Ukraina gå den veien landet selv vil, mener EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton.

– Det er svært viktig at Russland, som en meget viktig nabo av Ukraina, også gir sin støtte for å sikre at landet går fremover langs den veien det ønsker, sa hun på en pressekonferanse tirsdag. Ashton kom til Kiev mandag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarer på sin side mot å tvinge Ukraina til å velge mellom Russland og Vesten.

– Det er farlig og virker mot sin hensikt å prøve å påtvinge Ukraina et valg etter prinsippet «du er enten med oss eller mot oss», sier Lavrov.