Mystisk sykdom i California:

Sjelden poliolignende sykdom har rammet 25 barn i USA

Mange av barna er rammet av lammelser. Nå forsøker leger og forskere å finne ut mer om den ukjente sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sjelden og mystisk poliolignende sykdom har rammet opptil 25 barn i California siden 2012. Mange av dem har fått lammelse i et lem, som følge av sykdommen. Eksperter sliter med å finne ut hva som forårsaker sykdommen, melder Reuters.

Ett av barna er alvorlig syk, men ingen har dødd av syndromet, ifølge forskere.

Legene mistenker at det er et ukjent virus som har rammet barna som har blitt syke. Dette er ikke bekreftet.

Forskere har nå studert fem av de syke barna nærmere. Alle de fem har blitt vaksinert mot polioviruset. To av dem har testet positivt for enterovirus 68, som har blitt knyttet til en sjelden luftveissykdom tidligere, mens de tre resterende ikke ble testet tidlig nok til at prøvene gir klare svar, forklarer Dr. Emmanuelle Waubant, som er nevrolog ved University of California i San Francisco, til CNN.

Felles for barna er at symptomene oppstod i løpet av et par dager.

Sammen med kolleger vil hun presentere en rapport om disse pasientene under årsmøtet til American Academy of Neurology i slutten av april.

Fire år gamle Sophia Jarvis er ett av de syke barna, som plutselig ble lammet i den ene armen. Se video øverst i saken.

– Ikke en umiddelbar trussel

Barnenevrolog Keith Van Haren ved Stanford University mener det er mulig at man ser starten på et smittsomt poliolignende syndrom i California.

Amerikanske helsemyndigheter sier det er for få tilfeller til at man kan se på spredning av sykdommen som en umiddelbar trussel.

Center of Disease Control and Prevention (CDC) understreker at det ser ut som det dreier seg om et svært sjeldent syndrom.

Les også: - Kan drepe nesten alle virus

Polioviruset nesten utryddet

Polio er en infeksjon i nervesystemet forårsaket av poliovirus, som i verste fall kan gi varige lammelser eller død. I første halvdel av 1900-tallet var det store polioepidemier i Europa og Nord-Amerika.

Den siste epidemien i Norge var i årene 1950-1954. Europa ble i juni 2002 offisielt erklært poliofritt.

USA utryddet polio for rundt 30 år siden, ifølge Reuters.

– Selv om polioviruset har blitt utryddet over nesten hele verden, kan det finnes andre virus som skader ryggmargen og fører til et polio-lignende syndrom, sier Van Haren i en uttalelse.

Forkjølelsesvirus kan gi alvorlig sykdom

Polioviruset er en del av Picornaviridae-familien som også inkluderer enterovirus og rhinovirus, som forårsaker vanlig forkjølelse. Det finnes mer enn 100 enterovirus, og de fleste gir milde symptomer, som feber, rennende nese, hoste og verkende kropp, skriver CNN.

Mange blir smittet uten å få symptomer i det hele tatt. Barn blir oftere syke, fordi de ikke har bygget opp immunitet mot slike virus ennå.

Noen enterovirus gir imidlertid mer alvorlig sykdom, som for eksempel hjernehinnebetennelse eller hånd-, fot- og munnsykdom. Noen av virusene kan også gi lammelser.

Les også: – Forsking på farlege virus er ute av kontroll

Mange barn lammet av eterovirus 71

Dr. Steven Oberste, leder for Polio and Picornavirus Laboratory ved Center for Disease Controll and Prevention (CDC), sier til CNN at enterovirus 68, som er påvist hos to av de syke barna, først ble identifisert i 1962 i California. Siden den gang har det vært relativt få tilfeller i USA; 47 er rapportert inn til CDC siden 2000.

Mer vanlig er enterovirus 71, som kan gi blant annet poliolignende lammelser og betennelser i hjernen. Utbrudd av dette viruset førte til lammelser i Europa på 1660-1970-tallet, mens viruset på slutten av 1990-tallet førte til epidemier i Taiwan og Malaysia.

Under epidemiene i Malaysia i 1997 og Taiwan i 1998 ble tusener syke, de fleste små barn, og mange døde eller fikk følgetilstander.

I fjor spredde viruset seg til Australia, og man så en rekke tilfeller i nærheten av Sydney, der barn fikk alvorlige lammelser.

Les også: - Virusene forårsaker ikke ME

– Vet ikke hvorfor det ikke gir utbrudd

Ifølge Folkehelseinstituttet har man påvist enterovirus 71 flere ganger i Norge, men de fleste har vært uten alvorlig sykdom.

På tross av at dette viruset er smittsomt, har man heller ikke sett store utbrudd i USA, selv om det registreres nye tilfeller.

– Det er det som er merkelig, vi ser tilfeller fra tid til annen i USA, og noen ganger er det alvorlige. Viruset er i prinsippet identisk med det som sirkulerer i Asia, men det forårsaker ikke de samme store sykdomsutbruddene her. Vi vet ikke hvorfor, sier Dr. Steven Oberste i CDC til CNN.

Personvernpolicy