Meny

USA vil ha svar på hvorfor Irak kjøper våpen fra Iran

Irak har inngått avtale om å kjøpe våpen fra Iran, til protester fra USA. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil ha svar på hvorfor Irak har inngått avtale om å kjøpe våpen fra Iran, noe som er i strid med FNs våpenblokade.

– Dersom dette stemmer, gir det grunn til bekymring, sier en talskvinne for utenriksdepartementet i Washington, Jen Psaki.

Myndighetene i Irak inngikk i november i fjor en kontrakt med Iran om kjøp av våpen til en verdi av nærmere 1,2 milliarder kroner.

Brudd på blokade

– Våpenoverføring fra Iran til en tredjepart, vil være et direkte brudd på FNs våpenblokade av Iran, sier Psaki.

– Vi har bedt om en redegjørelse fra den irakiske regjering i saken, for å sikre at de forstår hvilke begrensninger internasjonal lov setter for våpenhandel med Iran, sier hun.

Kontrakten mellom Irak og Iran ble inngått rett etter at Iraks statsminister Nuri al-Maliki hadde vært i Washington for å be om amerikansk militærhjelp til kampen mot al-Qaida og militante sunnimuslimske grupper.

Kamphelikoptre

USA har lovet å forsyne irakerne med kamphelikoptre, overvåkningsdroner og Hellfire-raketter, men leveransene har ennå ikke funnet sted.

– Vi ser absolutt på Irak som en partner i kampen mot terrorisme, og vi er fast bestemt på å bistå dem i denne kampen, sier Psaki.

Hun viser til at USA alt har bidratt med militært utstyr, trening og tjenester til en verdi av 90 milliarder kroner til Irak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus