Meny

Ingen kommune-sammenslåing på Fosen

Ingen kommune-sammenslåing på Fosen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Ørland sa mandag ja til sammenslåing med nabokommunen Bjugn. Men i Bjugn ble det flertall mot – og dermed blir det ingen sammenslåing.

Et flertall på 63 prosent sa ja til kommunesammenslåing, viste opptellingen fra Ørland mandag kveld. Stemmeopptellingen fra Bjugn ga derimot stikk motsatt resultat. Der sa om lag 64 prosent nei til sammenslåing.

Folkeavstemningen i de to kommunene på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag er rådgivende. Men ordfører Arnfinn Astad (Ap) i Bjugn gjør det klart at resultatet vil bli respektert.

– Det blir ingen sammenslåing. Det er så klare resultater her at det ikke er noe å diskutere, sier Astad til NTB.

Les også: Jan Tore Sanner spikrer nytt kommunekart i 2017

– Ubalansert

Ordførerne i de to kommunene har stått på hver sin side i striden om den foreslåtte sammenslåingen.

– Jeg mener vi vil stå sterkere sammen, mot sentraliseringspress både fra Trondheim og Oslo, sa Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt til NTB i forkant av folkeavstemningen.

Han viste til at de to kommunene allerede samarbeider nært på en rekke områder.

Bjugn-ordføreren mener på sin side at forslaget som har ligget til grunn, har vært for ubalansert.

– Jeg er glad for at innbyggerne i Bjugn kommune har lyttet til den mening jeg har hatt i denne saken, sier han.

Strid om kommunesenter

De to kommunene har begge rundt 5.000 innbyggere. De har et omfattende interkommunalt samarbeid, og mange lag og foreninger er felles. Det er et snaut kvarters kjøretur mellom de to kommunesentrene, Brekstad i Ørland og Botngård i Bjugn. De to kommunene sto også skulder ved skulder i kampen for å få kampflybasen til Ørland.

Men tidligere forsøk på sammenslåing har strandet på uenighet om hvor kommunesenteret skulle være, i Brekstad eller Botngård.

En styringsgruppe med representanter for de to kommunene, ledet av fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag, la fram sitt forslag i fjor høst. Det ble som ventet bråk da flertallet i styringsgruppen gikk inn for Brekstad som administrasjonssenter i den nye Austrått kommune. Botngård skulle få ansvar for kultur, fritid, skole og barnehager.

Tror på forsoning

Forslaget fra styringsgruppen snudde stemningen både i Ørland og Bjugn. I Ørland reagerte folk positivt, mens skepsisen økte i Bjugn.

Styringsgruppen la fram et altfor dårlig forslag, fastslår Astad.

– Hvis den andre kommunen og fylkesledelsen kunne vist litt mer smidighet, tror jeg vi kunne fått et annet resultat, sier Astad til NTB.

Han har likevel tro på forsoning mellom de to nabokommunene.

– Vi har gode samarbeidsordninger med Ørland kommune. Det kan nok være litt trykket stemning de første dagene og ukene, men så går det over, spår Bjugn-ordføreren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus