Samarbeidspartier tror det går mot asyl-enighet

Krfs Geir Jørgen Bekkevold (midten) og Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) satt mandag på overtid for å enes med regjeringen, her representert med justisminister Anders Anunsen (Frp), om hvilken retning norsk asylpolitikk skal ta. Bildet er fra en annen sammenheng. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)
Krfs Geir Jørgen Bekkevold (midten) og Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) satt mandag på overtid for å enes med regjeringen, her representert med justisminister Anders Anunsen (Frp), om hvilken retning norsk asylpolitikk skal ta. Bildet er fra en annen sammenheng. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Flere avklaringer om asylpolitikken ble gjort mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene mandag kveld. En avtale kan bli lagt frem torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold var begge optimistiske da de forlot forhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Frp om asylpolitikken mandag kveld. Møtet i Justisdepartementet i Nydalen varte i to timer.

Partiene gikk fra hverandre med en enighet om å møtes igjen torsdag ettermiddag eller tidlig kveld.

– Jeg ser utsiktene til at vi kommer frem til en avtale i løpet av det neste møtet, sier Bekkevold til NTB.

Venstre: Positivt

Skei Grande sier at det ble gjort flere viktige avklaringer i mandagens møte.

– Endelig er det fremdrift. Vi har gjort flere avklaringer. Nå ser det positivt ut, sier hun til NTB.

Hun legger til at asylpolitikken er et område de fire partiene ikke blir enige om, i underforstått betydning at alle må gi seg på vesentlige punkter.

– Jeg tror likevel at vi kommer frem til noe som mange kan like. Selv om verken Venstre eller Fremskrittspartiet vinner frem, kan det vise seg at folk flest kan komme til å like vippepunktet mellom oss, sier hun.

Bakgrunn: Regjeringen og støttepartiene vil ha asylenighet mandag

Mer optimist

Bekkevold sier følgende om vippepunktet:

– Vi begynner å nærme oss det nå. Men et vippepunkt er ikke bare at alle skal gi avkall på sin politikk, det handler også om at alle må føle at de har fått gjennomslag.

På forhånd var det antydet at mandagens møte kom til å trekke ut i tid, og at de fire partiene ikke ville gi seg før de ble enige. At de ga seg etter to timer, skal ifølge samarbeidspartiene tolkes positivt.

– Jeg sa før møtet i kveld at jeg var optimist. Det er jeg fortsatt, i enda sterkere grad, sier Bekkevold.

Asylbarna

På vei inn til mandagens møte pekte både Bekkevold og Skei Grande på asylbarna som et springende punkt.

– Den største utfordringen er å finne vippepunktet der vi får til noe for asylbarna som vi er opptatt av, og der Frp får gjennomslag for noe de er opptatt av, sa Skei Grande.

Bekkevold fulgte opp og svarte kort «asylbarna» da han fikk spørsmål om hva som er viktigst å få avklart av det som gjenstår.

Les også: Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

Overtid

Regjeringens mann i forhandlingene er justisminister Anders Anundsen (Frp). Han sa til NTB i fjor at målet var å bli ferdig før jul.

Høyres representant rundt forhandlingsbordet, Ingjerd Schou, sier at de fire partiene kom et godt stykke videre mandag kveld.

– Det er noen punkter nå som vi begynner å lande og hvor vi har startet å formulere avtaletekst. Jeg er godt optimist, sier Schou.

Hun mener det likevel er for tidlig å si at det går mot en avtale:

– Det bærer i riktig retning, men det er fortsatt noen forbehold. Blant annet skal jo det vi forhandler oss frem til, også forankres og godkjennes i hvert av partienes stortingsgrupper, sier hun til NTB.

Stridspunkter

Med utgangspunkt i samarbeidsavtalen synes det å være behov for å avklare hvor stort rom man skal gi til å utøve skjønn, blant annet på punktet om aldersgrense for familiegjenforening. Punktet som i størst grad trenger konkretisering, later til å være det som omfatter såkalte lengeboende asylbarn. Avtalen innebærer at dette skal gjøres gjennom en endring av lov eller forskrift, ifølge justisministeren.

Det handler blant annet om å tydeliggjøre hva som skal regnes som «barnas beste», det som i avtalen er blitt kalt «barnefaglig forsvarlig», og hvordan dette skal vektes mot såkalte «innvandringsregulerende hensyn». (©NTB)

Personvernpolicy