Harold Ramis er død

Harold Ramis døde mandag, 69 år gammel. Foto: AP Photo
Harold Ramis døde mandag, 69 år gammel. Foto: AP Photo

Mannen bak filmer som «Ghostbusters» og «Groundhog Day» ble 69 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regissør, komiker, skuespiller og manusforfatter Harold Ramis er død, bare 69 år gammel.

Ramis døde etter lengre tids sykdom, skriver Chicago Sun-Times. Den Chicago-baserte komiveteranen led av en sjelden autoimmun sykdom.

Ramis huskes kanskje best for sin innsats som skuespiller i filmer som «Ghostbusters», som han skrev sammen med Dan Akroyd, og militærkomedien «Stripes» der han spiller mot Bill Murray.

Ramis jobbet også som regissør, og sto blant annet bak komedieklassikerne «Caddyshack» og «Groundhog Day», samt «Analyze This» med Robert de Niro i hovedrollen. Han har også regi på «National Lampoon's Vacation» («Hjelp, vi må på ferie!»).

Ramis startet karrieren i komikerensemblet Second City, sammen med blant annet Bill Murray, Dan Akroyd og John Belushi. På 90-tallet flyttet Ramis tilbake til hjembyen Chicago, men fortsatte å skrive og regissere film og TV.

De siste årene regisserte Ramis flere episoder av komiserien «The Office».

Filmskapere som Judd Apatow og Farrelly-brødrene har nevnt Ramis som en stor inspirasjonskilde.

– Hans filmer er grunnen til at mange av oss begynte med komedie. Vi vokste opp med «Ghostbusters», «Vacation», «Stripes», «Animal House» og «Meatballs», han sto bak alle favorittfilmene våre, har Judd Apatow uttalt om Ramis.

Personvernpolicy