Meny

Svenskene krangler om dyresexlov

Landbruksminister Eskil Erlandsson har fått sitt lovforslag om forbud mot dyresex vedtatt i riksdagen. Foto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske Riksdagen forbyr seksuelt misbruk av dyr, men ikke alle er like begeistret.

I Sverige har ikke sex med dyr vært en forbrytelse siden 1944. Men i forrige uke gjorde dyresexloven et comeback.

Riksdagen vedtok at seksuelt misbruk av dyr igjen skal være forbudt ved lov fra 1. april i år.

– Forbudet er etterlengtet blant alle dyreeiere, men også hos det svenske folket, sa den svenske landbruksministeren Eskil Erlandsson da lovforslaget ble lagt frem i fjor sommer.

Bakgrunn: Sex med dyr blir forbudt i Sverige

– Dyr kan ikke vitne

Leif GW Persson er ikke imponert. Foto: NTB ScanpixLeif GW Persson er ikke imponert. Foto: NTB Scanpix

Ikke alle svensker lar seg imponere over politikernes omsorg for dyrene. Politiprofessor, krimforfatter og rikssynser Leif GW Persson rister på hodet over den nyinnførte loven, og mener overgrep allerede omfattes av lovene for dyreplageri.

– Jeg synes det er en helt unødvendig lovartikkel. Den ble da også fjernet for snart hundre år siden, sier Persson til Aftonbladet.

Han har ingen tro på at slike overgrep er spesielt utbredt, og tror etterforskning av dyreovergrep kommer til å by på store utfordringer.

– Det blir vrient. Man kan ikke kalle inn dyr som vitner, og forhør av fornærmede kan vi utelukke, sier kriminaleksperten.

Påstander om hundebordell

Oisin Cantwell, politisk kommentator i Aftonbladet, kaller vedtaksdagen «dagen da moralpanikken inntok Riksdagen» i en kommentar.

– I Riksdagen virket det som voldtekt av kyr og griser har spredt seg som en epidemi i landet og må stanses, skriver Cantwell.

Han forteller at Josef Fransson fra Sverigedemokratene hevdet at det finnes hundebordeller der man kan ha sex med hunder for en billig penge.

Cantwell viser til statistikk om at 209 tilfeller av seksuell overgrep mot dyr har blitt registrert de siste 30 årene, og at det i all hovedsak dreier seg om episoder der dyr har blitt kuttet i kjønnsorgan, noe som allerede er forbudt.

– Vemmelseslov

Det nye svenske forbudet omfatter kun tamme dyr, altså husdyr eller dyr i fangenskap. Regjeringen mener forskning viser at det ikke er grunn til å la loven omfatte også ville dyr.

I Norge har vi hatt et forbud mot dyresex nedfelt i dyrevelferdsloven siden 2010.

Kommentator Cantwell mener det er prinsippet som gjør den nye loven problematisk.

– Det er et prinsipielt problem med slike vemmelseslover. I dag er det dyresex, hva blir det i morgen? Hvilken adferd mener lederne da er forkastelig, spør kommentatoren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus