Italias nye statsminister lover store forandringer

Italias statsminister Matteo Renzi lover store reformer i Italia. Foto: Reuters
Italias statsminister Matteo Renzi lover store reformer i Italia. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Matteo Renzi tok til orde for «radikale og umiddelbare forandringer» i Italia da han redegjorde om det nye regjeringsprogrammet i nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en energisk fersk statsminister som mandag holdt tale i nasjonalforsamlingen, men selv om han trakk opp lange politiske linjer, var han heller ordknapp om detaljene.

Renzi sa det ikke finnes noen unnskyldning for at Italia ikke har klart å håndtere den økonomiske krisen som har rammet landet de siste årene. I talen, som han stort sett holdt uten å lese fra manus, sa han at «Italia skal bli mulighetenes land».

Tar ansvar

– Dersom vi ikke klarer å takle utfordringene, er det helt og holdent min feil. Ingen har alibier lenger, sa 39-åringen, som er Italias yngste statsminister noensinne.

– Nå har vi et mulighetenes Italia, et Italia for grunnleggende forandringer, sa han og understreket at det nå er viktig å få gjennomført reformer i «et vanstelt land knuget av engstelse».

Renzi overtok regjeringsmakten etter at forgjengeren Enrico Letta måtte gi opp og gå av etter å ha mislyktes i å få fart på økonomien. Den nye statsministeren gjentok i talen planene om raskt å få til endringer i skattesystemet, arbeidsmarkedet og i offentlig administrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han lover også å gå gjennom velferdsordningene, få innført garantifond for småbedrifter og reformere rettssystemet.

Tillitsvotering

Mandag kveld skulle overhuset i nasjonalforsamlingen stemme over et tillitsvotum for Renzis nye regjering.

Avstemningen vil bli en viktig test for hvor store evner Renzi har til å samle de stridende fraksjonene i den italienske nasjonalforsamlingen og sikre et solid flertall.