Israels ambassadør hjemkalt

Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, er kalt hjem etter anklager om upassende opøpførsel. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, er kalt hjem etter anklager om upassende opøpførsel. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Israels ambassadør til Norge er kalt hjem etter anklager om upassende seksuell oppførsel, melder Stavanger Aftenblad. Ambassadøren avviser anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naim Araidi:
  • Født 2. april 1950 i Maghar.
  • Naim Araidi overtok som ambassadør i Norge i 2012.
  • Araidi er druser, en arabisk minoritet som primært holder til i Syria, Libanon og Israel.
  • Var den første israelskaraber som ble utnevnt til israelsk ambassadør i Norge.
  • Har bakgrunn som dikter og litteraturprofessor.
  • Araidi avviser anklagene om upassende seksuell oppførsel ved ambassaden i Oslo.
  • Den israelske utenrikstjenesten skal ha sendt en jurist til Oslo for å undersøke saken.

Det var den israelske avisen Yedioth Ahronoth som først skrev om hjemkallelsen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Den israelske avisen nevnte verken navn eller i hvilket land ambassadøren var stasjonert, men etter at bloggeren Richard Silverstein lørdag publiserte navnet på sin blogg, skal Stavanger Aftenblad ha fått bekreftet påstandene fra flere uavhengige kilder.

Israels ambassade vil ikke kommentere påstandene.

– For øyeblikket kan jeg ikke kommentere denne saken, sier ambassaderåd George Deek til NTB.

Les også: Araidi: - Abbas representerer ikke sin egen kone engang

Vil undersøke

Heller ikke det norske utenriksdepartementet vil kommentere saken.

– Vedkommende er formelt sett ambassadør i Oslo inntil en ny ambassadør eventuelt er utnevnt. Utover det henviser vi til israelsk UD, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode Andersen.

Ifølge Yedioth Ahronoth har ansatte ved den israelske ambassaden og ambassadørens residens beskyldt ambassadøren for upassende oppførsel av seksuell karakter.

Den israelske utenrikstjenesten skal ha sendt en jurist til Oslo for å undersøke saken. Etter dette skal Araidi ha blitt hjemkalt for å bli i Israel inntil saken er ferdig etterforsket. Ifølge Yedioth Ahronoth skal ambassadøren ha uttalt at han ville trekke seg tilbake fra utenrikstjenesten.

NRK har vært i kontakt med Naim Araidi, som nå er i Israel. Han sier at anklagene er usanne, og at han dro hjem på grunn av helseproblemer i familien.

Les også: - Utbygging av nye israelske bosettinger er en menneskerett

Druser

Naim Araidi overtok som ambassadør i 2012. Han var da den første israelskaraber som ble utnevnt til israelsk ambassadør i Norge. Araidi er ingen profesjonell diplomat, men har bakgrunn som dikter og litteraturprofessor.

Naim Araidi er druser, en arabisk minoritet som primært holder til i Syria, Libanon og Israel. Også viseambassadøren han fikk han med seg, er israelskaraber, nemlig George Deek, som er kristen.

Utnevnelsene kom ifølge israelske medier som følge av økende bekymring for Israels omdømme i Norge.

Personvernpolicy