Presidenten i Uganda signerte lov om homofili

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en kontroversiell lov mot homofili.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Yoweri Museveni:
  • President i Uganda.
  • Født 15. august 1944 i Ntungambo i Uganda.
  • Utdannet som økonomi i Tanzania. Vendte hjem i 1970 for å jobbe for president Milton Obote.
  • Dro i eksil i Tanzania da Obote ble styrtet i 1971. Etter at Idi Amins regime i Uganda ble styrtet med tanzaniansk hjelp i 1979 ble han forsvarsminister.
  • Etter at Obote igjen ble president etter et omstridt valg i 1980, dannet han en geriljabevegelse som erobret makten i landet i 1986.
  • Museveni er siden blitt valgt som president fire ganger, de to siste gangene ved flerpartivalg. Hans regime blir likevel ansett som stadig mer autokratisk, og han anklages for omfattende korrupsjon.

(Kilde: Ritzau)

Han trosser dermed internasjonalt press og kritikk.

– Presidenten har akkurat undertegnet anti-homofililoven, sier presidentens talskvinne Sarah Kagingo, som kaller loven en «milepæl».

Musevenis signering kommer tross krass internasjonal kritikk. USAs president Barack Obama sier loven er et «tilbakeskritt» som kan gjøre forbindelsene til Kampala vanskeligere, og at han er «dypt skuffet».

Les også: Museveni undertegner omstridt homolov

– Minner om nazisme

Kenyanske homofile og lesbiske demonstrerer mot Ugandas strengere regler mot homoseksualitet i solidaritet med homoseksuelle i nabolandet. Arkivfoto: AP PhotoKenyanske homofile og lesbiske demonstrerer mot Ugandas strengere regler mot homoseksualitet i solidaritet med homoseksuelle i nabolandet. Arkivfoto: AP Photo

Den sørafrikanske nobelprisvinneren Desmond Tutu sier søndag at loven minner om nazistenes og apartheidregimenes forsøk på å «innføre lover mot kjærlighet».

Antihomoloven gikk gjennom i nasjonalforsamlingen i desember, etter at lovens forfattere sa seg villige til å droppe en klausul om dødsstraff. Fremdeles heter det imidlertid at «gjentatt homofili» skal straffes med livstid, loven forbyr «fremmelse av homoseksualitet» og krever «fordømmelse av homofile».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Museveni er en viktig afrikansk alliert til USA og EU. Han har allerede vært under hardt skyts fra vestlige giverland på grunn av anklager om utbredt korrupsjon. Diplomater og rettighetsgrupper har lagt press på hans regjering for å få dem til å stanse loven.

– Presidenten kan ikke presses av de internasjonale lobbygruppene. Han har gjort det klart at uansett hva han gjør er det i Ugandas interesse, ikke for utenlandske interesser, sier presidenten talsmann Tamale Mirundi til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uganda er en uavhengig stat og avgjørelsene som fattes her må respekteres.

Les også: – Heller lov mot homofili enn bistand

Kristen president

Initiativtakeren til loven David Bahati, hyller avgjørelsen om å undertegne den.

– Dette er øyeblikket verden har ventet på, sier han til AFP.

– Vi takker vår president for å ha fattet denne modige avgjørelsen tross press fra utenlandske organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Loven er bra for Uganda, den nåværende og fremtidige generasjoner.

Museveni er en troende evangelisk kristen.

Tidligere denne måneden undertegnet han også lover mot pornografi og om klesdrakt, som forbyr «provokative» klær, forbyr lettkledde artister fra ugandisk fjernsyn og innfører overvåking av hva enkeltpersoner ser på internett.

Homofile menn og kvinner i Uganda opplever jevnlig trakassering og trusler om voldtekt. Rettighetsaktivister har meldt om tilfeller der lesbiske har blitt utsatt for voldtekt som «straff».

(Kilde: AFP)