– Har aldri målt så lite influensa så langt ut i sesongen

LITE INFLUENSA: I midten av februar hadde kun 1,2 prosent av dem som gikk til legen, influensalignende symptomer, mot 2,9 prosent på samme tid i fjor. Foto: Colourbox.com
LITE INFLUENSA: I midten av februar hadde kun 1,2 prosent av dem som gikk til legen, influensalignende symptomer, mot 2,9 prosent på samme tid i fjor. Foto: Colourbox.com

Legene opplever liten pågang fra pasienter med influensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktiviteten har ikke vært så lav siden Folkehelseinstituttet (FHI) begynte med målinger i 1998.

– Når vi ser tilbake på historiske data, helt tilbake til 1998, ser vi at fram til i dag har det aldri vært så lite influensa på denne tiden av året noen gang, sier Siri Helene Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

Det er også lav influensaaktivitet i andre land, ifølge overlegen.

Les også: - Friske mennesker bør ikke ta influensavaksine

Ikke utbrudd

Folkehelseinstituttet kaller det et influensautbrudd når 1,4 prosent av dem som går til legen, får konstatert influensalignende sykdom.

I midten av februar hadde kun 1,2 prosent av dem som gikk til legen, influensalignende symptomer, ifølge FHI. På samme tid i fjor var andelen 2,9 prosent.

Les også: Derfor blir menn sykere av influensa

Tviler på topp i mars

Forskerne vet ikke hvorfor det er så lite influensa i år, men har en teori om at det kan skyldes at vi har hatt en mild vinter så langt.

Det finnes imidlertid ikke noen data som bekrefter at milde vintre gir mindre influensasykdom eller motsatt at kalde vintre gir mer influensa.

– Det må forskes videre på, sier overlege Siri Helene Hauge ved FHI til NRK.

Det har skjedd tidligere at man har fått en kraftig influensatopp i mars, men det har ikke forskerne noe tro på at vi skje i år.

Personvernpolicy