Oslo-sykehusene bryter arbeidsmiljøloven 88 ganger i døgnet

Rikshospitalet i Oslo fredag kveld. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Rikshospitalet i Oslo fredag kveld. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Oslo universitetssykehus (OUS) brøt i fjor arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven 88 ganger i snitt hver dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen brøt OUS bestemmelsene 32.258 ganger, en økning fra året før da tallet var 26.631, skriver Dagsavisen.

Akuttklinikken sto for en betydelig del av bruddene.

– Jeg ønsker selvsagt ikke å bryte norsk lov, men det må jeg gjøre for å drive denne virksomheten forsvarlig 365 dager i året, sier klinikkleder Øyvind Skraastad.

Han legger til at intensjonen er å redusere antall brudd på arbeidsmiljøloven ved å fordele arbeidsoppgavene bedre mellom de ansatte, og ved å utvikle nye frivillige arbeidstidsordninger.

– Men vi klarer foreløpig ikke å fjerne lovbruddene, sier Skraastad.

Akuttklinikken har 2.300 ansatte og et budsjett på 2,2 milliarder kroner. Med pasienter fra regionen samt andre deler av landet, ambulanse- og helikoptertjeneste og mottak av akuttpasienter, samt operasjons- og intensivvirksomhet, er arbeidsoppgavene mange. Virksomheten er i en krevende, noen ganger helt umulig, balansegang mellom å ivareta hensyn til folks liv og helse mot hensyn til arbeidstidsbestemmelser og sykehusøkonomi, påpeker Skraastad.

Arbeidsmiljøloven er ikke tilpasset behovene i dagens sykehusdrift, mener han, og foreslår mer mobil bruk av overtid og innleie. Alternativet blir å sitte igjen med for mange fast ansatte og for mye beredskap, noe som vil være ufornuftig bruk av skattepengene, mener klinikklederen. (©NTB)

Personvernpolicy