Åpen for alle - alltid

Slik reagerer svenskene på et barn som fryser

Slik reagerer svenskene på et barn som fryser
Slik reagerer svenskene på et barn som fryser
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen av den forfrosne gutten på et busstopp i Oslo har gått verden rundt. Se hvordan det gikk da svenskene forsøkte å kopiere eksperimentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da SOS Barnebyer satte et barn kald og alene på et busstopp i Oslo tok det ikke lang tid før folk forbarmet seg og tilbød gutten klær.

Den hjertevarme videoen, som er en kampanje for å sette fokus på situasjonen for barn i Syria, har gått verden over og blitt sett av millioner.

Ifølge 11 år gamle Johannes Lønnestad Flaaten, som var hyret inn for å spille gutten, var det mange som var villige til å ofre jakken sin for å holde ham varm i løpet av de to dagene videoen ble spilt inn. Enda flere enn dem som gjør det i videoen.

– Det var bare tre som ikke ga meg jakken sin under hele innspillingen. Det var koselig å se at folk bryr seg, sa Flaathen til Oslo By rett etter lansering av videoen.

Les også: – Vi trenger å bry oss om alle barn i verden som fryser

Men da den svenske nettavisen Nyheter24 ville kopiere eksperimentet i Stockholm med en ti år gammel jente på et busstopp, var resultatet mer nedslående:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To personer lånte vekk votter og lue. To personer spurte hvordan det gikk med jenta. Og 21 personer brydde seg ikke.

I eksperimentet ble ti år gamle Ella Fogelström plassert ensom og forlatt på en benk i et busskur midt i det sentrale Stockholm. Der satt Ella uten jakke, lue eller noe på hendene rundt lunsjtid en kald og snøfull fredag.

Bakgrunn: Hadde du hjulpet et frysende barn på bussholdeplassen?

I videoen kan man se at Ella sitter og hutrer og fryser, mens mange andre står i samme busskur uten å bry seg. Til svenskenes forsvar skal det sies at eksperimentet bare gikk over to timer, mot to dager i det norske eksperimentet.

Spørsmålet Nyheter24 stiller er om dette betyr at svensker er mindre omtenksomme enn nordmenn.

Se hvordan det gikk da Johannes (11) satt og frøs på et busstopp i Oslo: