Ny era er innledet for Ukraina

Nasjonalforsamlingen i Kiev voktes nå av demonstranter. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix.
Nasjonalforsamlingen i Kiev voktes nå av demonstranter. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix.

Fra blodige gatekamper til nytt politisk lederskap. Situasjonen i Ukraina har snudd på mirakuløst vis, men utfordringene står i kø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere Ukraina-eksperter fastslår at utviklingen i Ukraina nå er svært positiv, men at landet står foran store utfordringer, både politiske og økonomiske.

– I forrige uke var vi nær et katastrofescenario. President Viktor Janukovitsj kunne ha valgt å fjerne demonstrantene i Kiev med makt og etablert en politistat. Nå ser det veldig bra ut, men landet står selvsagt foran store utfordringer, fastslår Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– En ledelse for hele folket, et uavhengig rettsvesen og penger i statskassa er forutsetninger for at Ukraina nå skal lykkes med å få en stabil utvikling, mener han.

Prorektor ved Universitetet i København, Lykke Friis, sier at krisehjelp fra EU er helt nødvendig. Den Ukrainske statskassa er nærmest tom.

Les også: Janukovitsjs parti anklager ham for blodbad

Reformer

Ukrainas nasjonalforsamling vedtok søndag reformer i et rasende tempo for så fort som mulig å få en styringsdyktig regjering på plass i landet, etter avsettelsen av president Viktor Janukovitsj.

– Innen tirsdag vil avtalen om Ukrainas nye samlingsregjering være på plass, lovet den nye lederen for nasjonalforsamlingen i Kiev, Oleksandr Turtsjinov, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Nasjonalforsamlingen har gitt Turtsjinov en midlertidig presidents fullmakter.

Turtsjinov er en nær alliert av tidligere statsminister Julia Timosjenko, som lørdag slapp ut av fengsel – også det etter et vedtak i nasjonalforsamlingen. Selv tilbakeviste hun søndag at hun ønsker å bli statsminister.

Forsvunnet

Janukovitsj har siden avsettelsen vært sporløst forsvunnet. Det er et mysterium hvor han befinner seg, men spekulasjonene går ut på at han har søkt tilflukt i den østlige og mest prorussiske delen av Ukraina, skriver AFP.

Les også: Jagland: Det må renses opp i ukrainsk politikk

Ett av de mange forslagene som ble vedtatt med stort flertall av nasjonalforsamlingen søndag, var at Janukovitsjs luksuriøse bolig utenfor Kiev tilbakeføres til staten.

Ukrainske journalister har allerede saumfart den overdådige eiendommen for å lete etter bevis for korrupsjon og maktmisbruk. Store mengder dokumenter lå strødd i presidentens båthus. En del var dumpet i Kievsjøen like ved og ble hentet opp av dykkere.

Arrestordre

Politiet jobber nå med å få iverksatt en etterforskning mot Ukrainas tidligere maktelite. Etterforskningen skal avsløre «alvorlige forbrytelser som er begått mot det ukrainske folket, deriblant forbrytelser begått av tidligere statsledere», opplyser Ukrainas nye fungerende innenriksminister, Arsen Avakov.

Ukrainas fungerende påtalemyndigheter har utstedt arrestordre mot både landets avsatte innenriksminister, Oleksandr Klimenko, og landets tidligere riksadvokat, Viktor Psjonka. Som innenriksminister ble Klimenko anklaget for å ha hovedansvaret for at opprørspoliti brukte våpen mot demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Les også: Ukraina skal få samlingsregjering innen tirsdag

Russland

Eksperter er usikre på hvordan Russland vil forholde seg til den nye situasjonen.

– Dette er en meget uønsket utvikling for Moskva, som også ser med frykt på at folkemassen har tatt saken i egne hender. Men spørsmålet er om de vil motarbeide det nye regimet eller opptre mer nøytralt, sier Bukkvoll til NTB.

Jakub Swiecicki, forsker ved Utrikespolitiska Institutet i Sverige, tror det er fare for at Russland kan komme til å stikke kjepper i hjulene, gjennom for eksempel handelsblokkader.

Personvernpolicy