Meny

Jagland: Det må renses opp i ukrainsk politikk

Thorbjørn Jagland sammen med Ukrainas nå avsatte president, Viktor Janukovitsj, under OL i Sotsji tidligere i februar. Foto: AP / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland håper at utviklingen i Ukraina nå også betyr en opprenskning i landets politikk.

Jagland sier i en kommentar til NRK at nesten hele det ukrainske parlamentet har bestått av oligarker. Oligarki betyr en styreform der den politiske makten er samlet hos en liten gruppe mennesker. Jagland understreker at en opprenskning derfor er nødvendig.

Les også: Ukraina skal få samlingsregjering innen tirsdag

– Hele parlamentet har stort sett bestått av disse oligarkene. De sitter der fordi de har hatt en overdreven immunitet, og de gikk inn i parlamentet for ikke å bli straffeforfulgt, sier Jagland, som understreker at det er en uholdbar situasjon.

– Dette har jeg påpekt gang på gang, og jeg har forsøkt å få gjennom en lovendring i regelverket for å få fjernet denne overdrevne immuniteten, sier han.

– I Europarådet vil vi nå diskutere hvilken assistanse vi kan gi til den nye lovgivende forsamlingen, og hvordan vi kan bidra til at landet får en ny lovgiving og valgreformer, sier Jagland i en pressemelding.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus