Ukraina skal få samlingsregjering innen tirsdag

Demonstranter vokter regjeringsbygningen i Kiev søndag. Foto: AP / NTB Scanpix
Demonstranter vokter regjeringsbygningen i Kiev søndag. Foto: AP / NTB Scanpix

– Dette er en prioritert sak, sa Oleksandr Turtsjinov da han talte til de folkevalgte søndag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en prioritert sak, understreket han da han talte til de folkevalgte.

Nasjonalforsamlingen fulgte opp med å stemme ja til et forslag om at Turtsjninov inntil videre overtar presidentens fullmakter.

Dagen før ble president Viktor Janukovitsj avsatt av den samme forsamlingen.

Timosjenko-alliert

Turtsjinov er en nær alliert av tidligere statsminister Julia Timosjenko, som lørdag slapp ut av fengsel – også det etter et vedtak i nasjonalforsamlingen.

Ett av de andre forslagene som ble fremmet søndag formiddag, var at Janukovitsjs luksuriøse bolig utenfor Kiev fra nå tilhører staten. Forslaget ble vedtatt med stort flertall.

Det ble også vedtatt å avsette utenriksminister Leonid Kozhara, som har vært en av Janukovitsjs nærmeste støttespillere.

Les også: Leter etter bevis for Janukovitsjs forbrytelser

Arrestordre

Samtidig har Ukrainas fungerende påtalemyndigheter utstedt arrestordre mot både landets avsatte innenriksminister, Oleksandr Klimenko, og landets tidligere riksadvokat, Viktor Psjonka.

Som innenriksminister ble Klimenko anklaget for å ha hovedansvaret for at opprørspoliti brukte våpen mot demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Politiet jobber nå med å få iverksatt en etterforskning mot Ukrainas tidligere maktelite. Etterforskningen skal avsløre «alvorlige forbrytelser som er begått mot det ukrainske folket, deriblant forbrytelser begått av tidligere statsledere», opplyste Ukrainas nye fungerende innenriksminister, Arsen Avakov, under møtet i nasjonalforsamlingen søndag.

Personvernpolicy