Meny

– Parlamentet har avsatt Janukovitsj

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parlamentet i Ukraina har avsatt president Viktor Janukovitsj, ifølge Reuters. Nyvalg skal holdes 25. mai.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters reiste parlamentsmedlemmene seg etter avstemningen, applauderte og sang nasjonalsangen.

Lenge var det uvisst hvor den avsatte presidenten oppholdt seg. Men lørdag ettermiddag ble han intervjuet av tv-kanalen UBS, og gjorde det klart at han ikke vil gi fra seg makten.

Janukovitsj sammenlignet situasjonen i landet med nazistenes maktovertakelse i Tyskland på 1930-tallet, mener Ukraina er utsatt for et statskupp og sier han ikke har noen planer om å gå av.

– Jeg forlater ikke landet for noe annet sted. Jeg har ingen planer om å gå av. Jeg er den rettmessig valgte presidenten, la han til.

Les også: Timosjenko: – Diktaturet har falt

Samtidig ble det lørdag hevdet at Janukovitsj skal ha forsøkt å flykte til Russland.

Opposisjonspolitikeren Oleksandr Turtsjynov sier til nyhetsbyrået Interfax at Janukovitsj prøvde å komme seg på et fly til Russland, men at han ble stoppet av grensepolitiet.

I intervjuet fastholdt den avsatte presidenten at opposisjonen består av forbrytere, og at alle vedtakene som nasjonalforsamlingen nå gjør, er ulovlige. Opposisjonen har flertall i forsamlingen, som lørdag gjorde en rekke hastevedtak.

Janukovitsj får støtte av Russland i sin fordømmelse av opposisjonen, mens en rekke andre europeiske land erklærer sin støtte til et nytt Ukraina.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov peker på at opposisjonen ikke har oppfylt sin del av avtalen. Han slår fast at opposisjonen er ledet av væpnede ekstremister, og at deres handlinger er en direkte trussel mot Ukrainas uavhengighet og samfunnsmessige orden.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus