Meny

Slik skal NTNU-forsker gi Northug supergli

Her er Northug under mennenes lagsprint på onsdag. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jobber med den vanskelige vannfilmen.

I april disputerer Felix Breitschädel etter planen med doktoravhandlingen «Technical aspects to improve permance in crosscountry skiing» ved NTNU. Nå er den østerrikske glieksperten i Sotsji som fagansvarlig for utstyr og teknologi i Olympiatoppen.

Fra Sotsji gir han en forklaring på prinsippene for hvordan de forsøker å gi de norske utøverne supergli.

Etter stafettfadesen forrige helg har det trolig aldri vært skrevet mer i norske riksmedier om avanserte steinslipemaskiner som gir strukturerer skisåler slik at de skal få optimal gli til et gitt føre. Men hva er det egentlig som skjer?

Sotsji: Snøen de går på her er helt annerledes enn vanlig snø

Viktigst: Skivalg

Aller først. Det hjelper ikke hva du eller utøverne gjør med skiene, dersom det ikke er ski som passer optimalt.

– Jeg har diskutert dette med smøresjef Knut Nystad, og vi er enige i at skivalget teller 60-70 prosent. Steinslip, ulike produkter som påføres og rilling av sålen står kanskje for 10 prosent hver, sier Breitschädel, og understreker at det ikke finnes absolutte tall for dette.

Av dette er det trolig steinslipingen som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden.

TUTV: Bli med inn i skilandslagets nye smørebuss

Vannfilm

– En perfekt flat skisåle, som en glassplate, ville ikke gitt god gli i det hele tatt, forteller glieksperten.

Årsaken er at det blir for mye kontakt mellom snøen og skien. Derfor gir man skisålen en struktur som skal sørge for optimal kontakt mellom skisålen og snøkrystallene.

– Du må hovedsakelig tilpasse deg snøkrystallene, altså kornstørrelse, fuktighet og kornform . Det handler om å få en mest mulig optimal vannfilm mellom skiene og snøen, forteller han.

Dersom vannfilmen blir for tynn, får man økt friksjon på grunn av tørrfriksjon. Dersom den blir for tykk, så øker friksjonen på grunn av kapillæreffekt. Du får følelsen av at skiene suges fast mot snøen.

– I litteraturen snakker man om vannfilmtykkelser på noen få nanometer, som skjer ved en oppvarming av de snøkrystallene som er i kontakt med skisålen, forteller han.

Felix Breitschädel lengst til høyre. Her sammen med Håvard Skorstad, Idar Terje Belsvik, Jonny Seljeset, Kåre Håkon Ryen i smøreboden til kombinert etter team-gullet. Foto: Privat

Les også: Bruker oljeforskning til å få best gli på ski

Fine og grove strukturer

Når skiekspertene velger struktur, er temperatur og hvordan snøkrystallene ser ut variabler.

Ved kalde forhold og fin, tørr nysnø bruker man ski med en fin struktur for å sørge for tilstrekkelig tykkelse på vannfilmen under skiene. Ved varme forhold, omdannet og fuktig grovkornet snø bruker man ski med grov struktur for å drenere bort vann, slik at vannfilmen ikke skal bli for tykk.

En fin struktur for nysnø har en gjennomsnittlig ruhet på to mikrometer, en grov struktur har tilsvarende 10 mikrometer i snitt. I alpint brukes enda grovere sliper på grunn av hastigheten.

Kjenner forskjell på to mikrometer

For å sette strukturene brukes datastyrte steinslipemaskiner. De funger ved at en diamant lager mønster i en slipestein. Mønsteret i den roterende slipesteinen preges så inn i skisålen når denne føres over.

– For oss på landslaget er kvalitetsikring av disse slipene viktig. Utøverne vil kunne kjenne forskjell på for eksempel 3 og 5 mikrometer. Spesielt i motbakkene kan de få en følelse av at skien vil stoppe hvis ikke slipen er optimal, sier han.

De fleste slipene gir et mønster med langsgående kanaler i skisålen. De bruker også strukturer som ser ut som avtrykk av juletrær.

– Juletrestrukturer fungerer best på nysnø, mens rette strukturer fungerer best på omdannet snø, kan jeg vel si uten å røpe for mye, sier han.

Han understreker at strukturen du får ved steinsliping bare er et av virkemidlene for å påvirke vannfilmen under skiene. Også innsmelting av glider, samt produkter som fluorpulver og såkalte toppinger, flytende blandinger som gir skiene smuss- og vannavstøtende egenskaper spiller inn.

Tilslutt kan smørerne også påvirke den steinslipte strukturen med såkalte rillejern. Dette er verktøy som rulles over skiene og lager et midlertidig avtrykk i sålen. Det brukes for å tilpasse den steinslipte strukturen til de gitte snø- og værforholdene.

Her er et nærbilde av Fischers fabrikkslip DTG World Cup Plus. Foto: Hans Olav Hamran, fra boken God Glid

Les også: Dette er Aksel Lund Svindals nyeste våpen

Små marginer

For de fleste ville antakeligvis det som blir beskrevet som elendige ski fungert bra.

Når smørerne tester struktur før mesterskap er forskjellen mellom de beste og dårligste av de relevante slipene på 2-3 prosent.

– Vi snakker om en forskjell på to, tre meter på en hundre meter lang teststrekning, men marginene er små. Mister du en skilengde på hundre meter, så snakker du fort om tre hundre meter på 15 kilometer.

– Det kan være forskjellen mellom gull eller ikke, og media er som kjent nådeløse, sier han

Utelukker ikke salt-trøbbel

Forrige helg var en skikkelig skinedtur for Norge.

– Har dere forstått hva som gikk galt?

Det jeg kan si er at du må begynne å analysere alle parametere: slip, ski, produkt, metodikk, rilling, og snø - til sammen seks parametere. Det er veldig enkelt å si det var det ene, men vil du ha riktig svar du må ta hensyn til alle og teste hvert parameter for seg, sier han.

Han forteller at det før stafetten var to uker med strålende fint vær. Det var plussgrader også om natten, og arrangøren måtte bruke kjemikalier for å stabilisere snøen.

– Uten ville snøen vært helt umulig å gå på. De legger ut salt i løypa som suger opp fukt og gjør at det blir kaldere, slik at det blir faste og gode forhold.

– Ulempen med det er at du får en annen kjemi i snøen. Vi har testet ski uten kjemikalier i snøen, og det kan være en mulighet for at salt har reagert med produktene, sier han.

Felix Breitschädel tester skistrukturer i Sotsji. Foto: Privat

Les også: Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem

Væromslag

Uansett, så er det trolig ikke så viktig hva som skjedde forrige helg for denne helgens prestasjoner. Vær og føreforhold har endret seg totalt i Sotsji.

– Det har kommet mer enn 20 cm nysnø. Først i går formiddag stoppet det å snø. Nysnøen har begynt å omdanne seg, forteller han torsdag ettermiddag.

– Værskiftet gjør at vi må stokke kortene på nytt. Heldigvis har vi vært her flere ganger før og vet ut fra erfaring hva som vil gå bra, sier han.

Slik tester de

Når glidekspertene tester, så gjelder det å isolere et parameter.

De bruker testserier med åtte par ski som er helt like. Disse kan brukes med lik slip for å teste ulike produkter, eller med samme produkter for å teste ulike sliper.

– Det er en tidkrevende jobb. Når utøverne velger ett par ski, så ligger det mange timer bak, sier han.

Hver utøver har i snitt med 15 par ski per teknikk til Sotsji. Dette er ski som passer til alt fra skikkelig kaldføre til varmt slushføre.

På løpsdagen står utøveren kanskje mellom fire par ski.

Her er en testserie med åtte skipar som er helt like. Foto: Eirik Helland Urke

Lang tradisjon

I Norge har man forsket organisert på skigli i over 20 år.

1700 målinger av sålestrukturen på 350 skipar var blant annet ingrediensene i Dag Anders Moldestads doktoravhandling. Han disputerte ved NTNU i 2000.

Breitschädel selv disputerer etter planen i april.

– Jeg vil si vi har god forståelse av skigli, men det kommer hele tiden ny teknologi og produkter. Når vi finner noe som har en halv prosent bedre gli, så er det veldig stort for oss, sier han.

Les også:

Prepper ski med skrape og vinkelsliper

Denne snøen skal brukes neste vinter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55 Pogba vil at Solskjær blir i klubben
Siste nytt
16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55SportPogba vil at Solskjær blir i klubben
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus