Meny

Demonstranter sier de har kontroll over presidentkontoret i Kiev

TV 2s reporter i Kiev: – Demonstrantene har tatt over regjeringskvartalet. (VIDEO: TV2)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske demonstranter sier de har tatt kontroll over presidentens kontorer i sentrum av Kiev, melder Reuters.
Fakta om uroen i Ukraina:

* EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november i fjor ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

* Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

* Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

* Opposisjonens viktigste krav er at president Janukovitsj går av.

* Fredag 21. februar ble Janukovitsj og opposisjonsledere enige om en avtale som innebærer at presidenten får innskrenket makt, og at det skal skrives ut nyvalg innen desember. Avtalen er blitt avvist av demonstrantene i Kiev, som fortsatt krever presidentens umiddelbare avgang.

* De siste tre månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi. Gatekampene toppet seg denne uken, og det ble meldt om over 80 drepte.

(Kilde: NTB) (©NTB)

Fakta om Ukraina:

* Ukraina har lenge vært delt i en vestlig europeisk-orientert del og en østlig russisk-orientert del.

* I øst oppgir mer enn halvparten av befolkningen at de har russisk som morsmål. I vest er tallet under 10 prosent.

* Ved presidentvalget i 2010 vant Viktor Janukovitsj, som selv er fra Donetsk øst i landet, de østlige og sørlige delen av landet, mens Julia Timosjenko fikk flest stemmer vest i landet.

(Kilde: Ritzau) (©NTB)

– Han er ikke her, ingen av hans medarbeidere eller noen som er direkte knyttet til administrasjonen er her, sier Ostap Kryvdyk, en av protestlederne.

Han føyer til at demonstrantene ikke brukte makt for å komme seg inn i bygningen.

Også presidentpalasset 15 kilometer utenfor Kiev er tomt og ubevoktet, ifølge journalister. De sier de kan gå ut og inn av residensen til president Viktor Janukovitsj som de vil.

Det er ikke tegn til Janukovitsj i den ukrainske hovedstaden. En sikkerhetskilde sier til Reuters at han er i Ukraina, men han kan ikke bekrefte hvor han er.

Ifølge tidligere meldinger har han reist til byen Kharkiv nordøst i landet for å delta på en konferanse.

Krevde nyvalg

Den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko har krevd at nyvalg må holdes innen 25. mai, ikke innen desember slik det står i avtalen som ble inngått fredag.

– Millioner av ukrainere ser bare ett alternativ: nyvalg på president og nasjonalforsamling, sa Klitsjko under et krisemøte i nasjonalforsamlingen lørdag morgen, ifølge BBC.

Like før hadde lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen, Volodymyr Rybak, gått av. Han har vært en av president Viktor Janukovitsjs viktigste støttespillere. Rybaks avgang begrunnes med helseproblemer.

Tidligere har en rekke parlamentarikere forlatt Janukovitsjs parti.

Les også: Demonstranter truer med mer vold i Kiev

Kontroll over sentrum

Opposisjonen så lørdag morgen ut til å ha full kontroll over regjeringskvartalet i Kiev. Opprørspoliti var ikke å se, og BBC publiserte bilder at demonstranter i kamuflasjeutstyr som kjørte rundt i militære kjøretøyer på Uavhengighetsplassen.

Flere tusen demonstranter befinner seg fortsatt på plassen, som har vært opposisjonens samlingspunkt siden protestene startet i november.

Les også: - Det er en krise

Tomt palass

Samtidig melder både BBC og nyhetsbyrået Interfax Ukraine at presidentpalasset rett utenfor Kiev er ubevoktet, og at journalister kan komme og gå som de vil.

En journalist fra BBC gikk inn i presidentpalasset like før klokken 9.30 norsk tid. Bygningen var tilsynelatende tom.

Opposisjonsleder Klitsjko uttalte lørdag morgen at president Viktor Janukovitsj har forlatt den ukrainske hovedstaden, og at nyvalg er eneste alternativ.

Det har tidligere blitt meldt at Janukovitsj forlot Kiev natt til lørdag for å besøke byen Kharkiv nordøst i landet. Der skal han delta på en kongress med regionale utsendinger, opplyser en ikke navngitt kilde til Interfax Ukraine.

Misfornøyde

Fredag kveld forsøkt Klitsjko å få demonstrantenes støtte til avtalen som han og flere andre opposisjonsledere hadde inngått med president Viktor Janukovitsj.

Men demonstrantene var ikke fornøyd og varslet at de ville marsjere mot nasjonalforsamlingen lørdag morgen for å kreve Janukovitsjs avgang.

Klitsjkos parti har også varslet at det vil forsøke å få nasjonalforsamlingen til å støtte en resolusjon som krever presidentens avgang.

– Vi vil levere resolusjonen med krav om at Janukovitsj går av, sier Oksana Zinovijeva, talskvinne for partiet Udar.

– Det vil åpne for at nasjonalforsamlingen kan bestemme en dato for nyvalg, legger hun til.

Saken oppdateres

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus