Demonstranter truer med mer vold i Kiev

Lederen for den høyreradikale gruppen Høyre Sektor, Dmitrjo Jarosj, lover at demonstrantene i Kiev ikke vil dra hjem eller legge ned våpen før president Viktor Janukovitsj går av. Bildet viser Jarosj sammen med to maskerte menn på scenen på Uavhengighetsplassen fredag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix
Lederen for den høyreradikale gruppen Høyre Sektor, Dmitrjo Jarosj, lover at demonstrantene i Kiev ikke vil dra hjem eller legge ned våpen før president Viktor Janukovitsj går av. Bildet viser Jarosj sammen med to maskerte menn på scenen på Uavhengighetsplassen fredag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix

Militante grupper blant demonstrantene i Kiev truer med mer vold hvis ikke Ukrainas president Viktor Janukovitsj går av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lite tydet på at demonstrantene på Uavhengighetsplassen lot seg overbevise da ukrainske opposisjonsledere fortalte om den nye avtalen med regjeringen fredag kveld.

Menneskemengden plystret og buet da Vitalij Klitsjko fra partiet UDAR forsøkte å forsvare avtalen. Han ble avbrutt av en mann som kom opp på scenen og sa han tilhørte en av «selvforsvarsgruppene» som har deltatt i sammenstøtene med politiet.

– Hvis dere ikke kommer med en uttalelse med krav om at Janukovitsj går av innen klokken 10 i morgen, vil vi ta til våpen. Det sverger jeg på, sa mannen, som truet med å storme presidentens kontor.

– Rede til å dø

Klitsjko forsøkte å roe folkemengden og sa at kravene må være realistiske. Men mange av demonstrantene fortsatte å bue og ropte «skam over dem som tok morderen i hånden».

– Vi har ventet på at Janukovitsj skal gå av i tre måneder. Etter at han har drept 77 mennesker, kan ingen utsettelser godtas. Jeg støtter forslaget om å storme ham med våpen. Vi er ikke redde for noe nå, vi er rede til å dø, sa Oleh Javorskij, som også tilhører en av selvforsvarsgruppene, ifølge avisa KyivPost.

Også lederen for den høyreradikale gruppen Høyre sektor, Dmitrjo Jarosj, gikk på scenen på Uavhengighetsplassen. Han lovet at hans folk verken vil dra hjem eller legge ned våpen før Janukovitsj har gått av.

Om lag 40.000 mennesker var på plassen fredag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP. Titusener holdt fortsatt stand natt til lørdag.

I fremste linje

Mens flertallet av demonstrantene i Ukraina er vanlige folk som misliker regjeringen, har høyreradikale og nasjonalister ofte gått i front når det har oppstått sammenstøt med politiet.

En del har hatt våpen, og Høyre sektor har oppfordret demonstranter til å ta med våpen til Uavhengighetsplassen.

Også mange vanlige demonstranter sluttet seg imidlertid til kravet om Janukovitsj' avgang fredag.

– Valg i desember er ikke nok, han må trekke seg nå, sa 34 år gamle Oleh Bukojenko. Han var på Uavhengighetsplassen idet det skulle holdes en minnestund for dem som er blitt drept i uroen.

– Gjør alt jeg kan

Da opposisjonsleder og tidligere tungvektsmester i boksing Vitalij Klitsjko gikk på scenen, fastholdt han at det hadde vært riktig å undertegne avtalen. Samtidig ba han om unnskyldning til dem som var blitt støtt av at han hadde håndhilst på Janukovitsj.

– Helt ærlig så gjør jeg alt jeg kan for å sikre at Ukraina kommer seirende ut av dette, sa han.

Viktige punkter i avtalen er nyvalg innen desember, innskrenking av presidentens makt og dannelse av en samlingsregjering. Avtalen ble forhandlet fram med støtte fra utenriksministrene i Tyskland, Frankrike og Polen, og en utsending fra Russland var til stede under innspurten av forhandlingene.

Amerikanske myndigheter var også involvert i samtalene. En kilde i USAs utenriksdepartement betegner enigheten som «veldig skjør» og sier det kan bli vanskelig å få demonstrantene i Kiev til å godta den.

Mister støtte

USAs president Barack Obama diskuterte situasjonen i Ukraina med sin russiske motpart Vladimir Putin fredag. Begge var enige om at den nye avtalen må iverksettes raskt, ifølge en kilde i USAs utenriksdepartement.

De to stormaktene har uttrykt støtte til hver sin side i konflikten, og enkelte kommentatorer har trukket paralleller til rivaliseringen under den kalde krigen. Sammenligningen er blitt kontant avvist av amerikanske myndigheter.

I Kiev har president Janukovitsj mistet støtte i nasjonalforsamlingen de siste dagene, og 28 folkevalgte meldte seg ut av hans parti Regionpartiet fredag, ifølge nyhetsbyrået Interfax Ukraine.

Forsamlingen gjorde samme dag vedtak om endring av grunnloven og et amnesti uten betingelser for pågrepne demonstranter. I tillegg stemte de for lovendringer som åpner for at opposisjonslederen Julia Timosjenko kan løslates.

Natt til lørdag gikk det rykter om at Janukovitsj hadde flyktet fra Kiev, men dette ble tilbakevist av en kilde i USAs regjering som opplyste at presidenten trolig har dratt på besøk til byen Kharkiv øst i Ukraina.

Personvernpolicy