Island dropper EU-søknaden

Langrennsløperen Sævar Birgisson bar det islandske flagget under åpningsseremonien som markerte starten på vinter-OL i Sotsji. Foto: Reuters/NTB scanpix
Langrennsløperen Sævar Birgisson bar det islandske flagget under åpningsseremonien som markerte starten på vinter-OL i Sotsji. Foto: Reuters/NTB scanpix

Regjeringen på Island vil trekke tilbake søknaden om islandsk EU-medlemskap uten å holde noen ny folkeavstemning om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiene i den borgerlige koalisjonsregjeringen er blitt enige om at søknaden skal droppes, ifølge nyhetsbyrået AFP. Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson sier til rikskringkasteren RUV at han formelt vil legge fram forslaget om å trekke søknaden, som ble oversendt EU i 2010.

– Det var den daværende utenriksministeren som la fram forslaget om en søknad, så det er naturlig at jeg legger fram forslaget om å trekke det tilbake, sier Sveinsson.

Lovet folkeavstemning

Beslutningen var ikke uventet, og allerede i august i fjor opplyste regjeringen at den vurderte å oppløse Islands forhandlingsdelegasjon. Forhandlingene med EU ble stanset for over ett år siden.

Valget i april i fjor ble vunnet av Framskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, og det konservative Selvstendighetspartiet. Da de ble enige om å danne regjering, erklærte de at medlemskapsforhandlingene kun ville bli tatt opp igjen hvis det ble flertall for dette i en folkeavstemning.

Partiene lovet i utgangspunkt at det skulle holdes en slik folkeavstemning, men nå har de altså skiftet mening.

Les også: Sveits nekter å oppgi suverenitet i nye forhandlinger med EU

Fiskeri

Islendingene besluttet å søke om medlemskap i en folkeavstemning som ble holdt i 2009, samtidig som landet var hardt rammet av finanskrisen.

Det var ventet at fiskeripolitikken ville bli det eneste virkelig vanskelige temaet i forhandlingene. Men de ble stanset før partene kom så langt som til fiskeri.

Meningsmålinger viser at islendingene i dag er mot EU-medlemskap, så en folkeavstemning ville trolig gitt samme resultat som regjeringen nå har landet på. Selvstendighetspartiets parlamentariske leder Ragnheidur Rikhardsdottir sier hun likevel skulle ønsket at avstemningen ble gjennomført.

– Jeg ønsket meg et annet utfall, men representantene våre i Alltinget besluttet å trekke søknaden tilbake på denne måten, sier Rikhardsdottir.

Personvernpolicy