Meny

– Det er en krise

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter blodbadet torsdag er ukrainske aktivister skeptiske til verdien av avtalen mellom myndighetene og opposisjonen.

Storpolitisk spill

En ting er volden og kaoset på gaten i Kiev og andre steder i Ukraina. Men hvorfor viser Russland, EU og USA så stor interesse for utviklingen i nettopp dette landet?

– Man kan godt kalle det et geopolitisk spill. Før dette kaoset var nok Ukraina viktigere for Russland enn for EU. For Russland er Ukraina viktig symbolsk, den russiske statsdannelsen startet i Kiev. Mer direkte geopolitisk har Russland et uttalt ønske om å opprette en Eurasiatisk union, som skal inkludere post-sovjetiske stater minus Baltikum, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Det er ikke en gjenopprettelse av Sovjetunionen, men en reintegrering. Ukraina er helt sentralt i disse planene, siden landet er så stort og betydningsfullt. Prosjektet vil være mindre troverdig uten Ukraina. EU har en mer ambivalent holdning. Unionen har ikke lovet ut noe medlemskap til Ukraina, men ønsker at landet blir en vestlig, liberal stat, men uten at man har gitt løfte om noen utsikter til medlemskap.

EU ønsker en innføring av assosieringsavtalen som ble fremforhandlet og Janukovitsj sa nei til før jul. Den tyske kansleren Angela Merkel har oppfordret Janukovitsj til å godta EUs hjelp i sine samtaler med opposisjonen.

Russiske myndigheter har på sin side kommet med en serie fordømmelser både av demonstrantene og Vesten. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har anklaget «ekstremister» for å forsøke å skape en borgerkrig, og har omtalt de vestlige sanksjonene mot ukrainske ledere som «bøllete».

– Med russiske øyne ser man en gjentakelse av det som skjedde under Oransjerevolusjonen i Ukraina og den arabiske våren, der det politiske styresettet i et land blir endret ved opprør i gaten. Det er Russland prinsipielt imot, de mener at det ikke vil føre noe godt med seg.

Minst 77 mennesker er døde etter tre måneder med protester mot den ukrainske regjeringen. Fredag ettermiddag ble det klart at den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko vil undertegne en foreløpig avtale med president Viktor Janukovitsj. Også opprørerne i landet skal ha sagt ja til avtalen, ifølge NTB.

Den ukrainske menneskerettighetsaktivisten Sasha Delemenchuk var skeptisk til verdien av avtalen da ABC Nyheter snakket med henne fredag formiddag.

– Vår president har alt for mange ganger lovet å undertegne avtaler, ikke drepe folk og ikke bedrive tortur. Jeg er ikke sikker på om han mener det denne gangen, sier Delemenchuk til ABC Nyheter på telefon fra Kiev.

Hun er koordinator ved det internasjonale programmet til organisasjonen Senter for borgerlige rettigheter som samarbeider med Menneskerettighetshuset i Norge.

Se også: Slåsskamp i Ukrainas parlament

60 drept torsdag

Krisen de siste månedene er den verste i Ukraina siden landets uavhengighet. Torsdag var den blodigste dagen siden demonstrasjonene mot regjeringen startet i november. Minst 60 mennesker ble drept under kraftige sammenstøt på uavhengighetsplassen i Kiev, melder AFP.

Les også: Olesya (21) twitret: – Jeg dør

Politiet åpnet ild mot demonstranter med hjemmelagde skjold. Sanitetsarbeidere som støtter opprørerne sier regjeringens snikskyttere åpnet ild mot demonstranter fra hustak.

– Jeg vet ikke hvordan folk som satt ved makten under disse hendelsene kan forbli i sine posisjoner. Jeg er ikke sikker på hvordan avtalen kan bringes i havn, og jeg er svært bekymret. Selv om opposisjonen og presidenten kommer til en avtale kan det være at folket ikke vil si seg enige. 77 mennesker har blitt myrdet, sier Delemenchuk.

Som del av avtalen har president Janukovitsj erklært at han vil kalle inn til et tidligere presidentvalg, uten å oppgi noen dato, samt starte prosessen med grunnlovsreformer og dannelsen av en koalisjonsregjering.

– Situasjonen er en tragedie. Vi får stadig vite om flere døde. Mer enn 500 ligger på sykehus, og enkelte blir ikke engang brakt til sykehus av frykt for at de skal forsvinne derfra. Mer enn 70 er registrert som savnede. Det er en menneskerettighetskrise, sier Delemenchuk.

Se også: Mulig løsning på krisen i Ukraina

Tortur

Blodige bårer satt ut i solen for å tørke, nær uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Scanpix/Reuters. Blodige bårer satt ut i solen for å tørke, nær uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Scanpix/Reuters.

Menneskerettighetsaktivistene frykter for disse savnede, da man tidligere har sett at et tyvetall har blitt utsatt for tortur. Man vet ikke hvem som står bak forsvinningene.

Det er blitt organisert egne sivile vakter ved sykehusene for å hindre at skadde blir hentet av politi eller bander.

Bortsett fra utbrudd av vold mot slutten av januar har demonstasjonene i Ukraina gått relativt fredelig for seg, men situasjonen utviklet seg til dødbringende kaos tirsdag.

Demonstranter marsjerte mot nasjonalforsamlingen i et fredelig opptog på 20.000 med mål om å presse regjeringen til å godta deres krav, men det utviklet seg til voldelige sammenstøt som varte dagen og natten gjennom.

Fredag samlet omkring 20.000 demonstranter seg på Uavhengighetsplassen i Kiev, som har vært okkupert av demonstranter siden november og fremdeles var under opposisjonens kontroll fredag ettermiddag.

– I begynnelsen brukte politiet kun klubber, skjøt med gummikuler og kastet sjokkgranater. Men i det siste, særlig siden torsdag, har folk blitt skutt med snikskytterrifler og håndvåpen. Dette er ubevæpnede mennesker, uten spesiell beskyttelse, sier Delemenchuk.

Les også: Jagland kan bli megler i Ukraina

Skjøt inn i folkemengden

Opposisjonelle bemanner en barrikade i Kiev fredag. Foto: Scanpix/Reuters.Opposisjonelle bemanner en barrikade i Kiev fredag. Foto: Scanpix/Reuters.

Volden torsdag startet da demonstranter startet en offensiv mot opprørspoliti for å jage dem fra plassen. Væpnet med brannbomber, batonger og brostein skjøv de politifolkene tilbake. Disse svarte med gummikuler, sjokkgranater og Kalashnikov automatgevær.

– Det finnes videoer som viser politi på hustakene skyte mennesker. Politiet har også - siden begynnelsen av demonstrasjonene - mobilisert gjenger av unge pøbler, som slår demonstranter, bomber biler og angriper folk på gaten, sier Delemenchuk.

Bilder av blodbadet som fulgte sjokkerte det internasjonale samfunnet. Det hvite hus uttalte at amerikanske myndigheter er «rystet over bildene av ukrainske sikkerhetsstyrker som bruker automatvåpen mot egen befolkning».

Frivillig sanitetspersonell, som lagde et improvisert likhus på et hotell like ved plassen, anklaget politiet for å ha drept demonstranter med skarpe skudd.

Ukrainas innenriksdepartement svarte at det forbeholdt seg retten til å skyte med skarpt «i selvforsvar». Departementet anklaget også «ekstremister» for å ha kidnappet 67 av deres menn og holdt dem som gisler. Fredag formiddag anklaget innenriksdepartementet også demonstranter for å ha skutt mot politiet.

Les også: Ukrainas opposisjon har også sagt ja til avtalen

– Trenger verdens hjelp

En mann beveger seg blant brennende rester på Uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Scanpix/Reuters.En mann beveger seg blant brennende rester på Uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Scanpix/Reuters.

Tre utenriksministre fra EU (Polen, Tyskland og Frankrike) og en russisk utsending fløy torsdag inn for krisesamtaler, mens det internasjonale samfunnet uttrykte stadig økende uro over krisen i den tidligere Sovjetstaten.

– Vi behøver et internasjonalt nærvær for å stanse volden. Selv i natt har mennesker blitt skutt på Maidan av snikskyttere, selv om EU-ministerne er til stede i hovedstaden. Vi trenger europeiske parlamentarikere, Europarådets nærvær, diplomater, journalister og aktivister. Vi trenger observatører som kan etterforske menneskerettighetsbrudd. En slik humanitær krise behøver en internasjonal etterforskning.

– Det er snakk om å introdusere sanksjoner mot dem som er ansvarlige for brudd på menneskerettighetene og å skyte mot en fredelig folkemengde. Vi tror det vil hjelpe. Mafiaens midler bør fryses, sier Delemenchuk.

Krisen oppstod i november da Janukovitsj avviste en integrasjonsavtale med EU til fordel for et tettere samarbeid med Russland. Dette opprørte EU-vennlige deler av befolkningen som begynte å organisere demonstrasjoner.

– Det finner sted demonstrasjoner nesten alle steder i landet, på plasser som den vi har i Kiev. I noen tilfeller har det vært voldelige sammenstøt. Regionene spiller nå en mer aktiv rolle, sier Delemenchuk.

Les også: Olesya (21) twitret: – Jeg dør

Høyreekstreme

Utsikt over folkemengden på Uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Scanpix/AFP.

Opposisjonen i Ukraina er en broket forsamling. I deres rekker finnes det også høyreekstremister, slik blant annet britiske Channel 4 omtaler i denne artikkelen fra januar.

Blant partiene i opposisjon til den sittende regjeringen finner man nasjonalistpartiet Svoboda (Frihet), som slett ikke er vennlig innstilt til EU. Dette er landets fjerde største parti, med 36 representanter i nasjonalforsamlingen. På gaten finner man blant annet Pravy Sektor (Høyresektoren), en gruppe militante høyreekstremister.

– Pravy Sektor er en uformell sammenslutning av ulike organisasjoner på ytre høyre fløy. De utgjør ikke et flertall av demonstrantene. Demonstrasjonene forener mange ulike mennesker fra ytterste venstre til ytterste høyre, folk uten politisk tilhørighet, eldre, tenåringer, alle. Pravy Sektor er den mest radikale gruppen i demonstrasjonene, og har tatt til orde for mer handling. Det finnes enkelte tilfeller av vold fra demonstrantenes side, og Sektor kan ha en rolle i disse, men de er ikke en ledende kraft i demonstrasjonene, sier Delemenchuk.

Hun får støtte av forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll.

– Det har bestandig eksistert høyreekstreme elementer i opposisjonen i Ukraina. De har aldri utgjort et flertall, men har vært til stede på Uavhengighetsplassen hele tiden. Slike grupper gjør gjerne mer ut av seg når det blir voldelig. Men de har ingen dominerende rolle på plassen.

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Tor Bukkvoll. Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Tor Bukkvoll.

Bukkvoll mener de fleste demonstrantene har hatt fredelige intensjoner.

– Men når politi og opprørere braker sammen blir det ofte en voldsdynamikk der folk kan bli radikalisert, sier forskeren til ABC Nyheter.

– Det er den politiske ledelsen som har ansvaret for at man satte inn opprørspoliti mot demonstrantene. Hvis det stemmer at det er satt inn snikskyttere kan jeg ikke skjønne hvordan det skal kunne forsvares.

Bukvoll mener det er for tidlig å fordele skyld for torsdagens voldshandlinger.

– Men det er viktig at det ikke fremstilles som om dette var en høyreekstrem demonstrasjon mot Janukovitsj.

– Det vi ser i Ukraina er et spontant folkeopprør mot en korrupt politisk ledelse som vanstyrer landet. Det betyr selvsagt ikke at alle elementer i opposisjonen er like sympatiske, sier Bukkvoll.

– Da Svoboda ble valgt inn i parlamentet kunne de kanskje sammenlignes med Sverigedemokratene. Det er et stort sprik innad i partiet, fra fascistlignende grupper til mildere former for nasjonalisme. Det er ikke til å stikke under stol at det finnes radikale nasjonalistiske elementer, men dette er ikke en dominerende kraft i ukrainsk opinion eller folkebevegelsen vi ser nå.

Se også: Olga reiser fra trygge Oslo til Kiev for å hjelpe

Lovlig valgt

Opprøret har spredd seg i Vest-Ukraina og deler av det sentrale Ukraina. I deler av Vest-Ukraina er Janukovitsj parti oppløst. Det er en ukrainsk-språklig majoritet i vest, og en russiskspråklig majoritet i øst, men denne delingen av landet i øst og vest går ikke langs skarpe skillelinjer.

– Hele det sentrale Ukraina er en flytende overgang, og om man skulle delt landet i to ville det vært fryktelig vanskelig å vite hvor grensen skulle gå. Den økonomiske eliten i øst ønsker heller ingen løsrivelse, med utsikten det ville gi til russisk kontroll over deres bedrifter, sier Bukkvoll.

– Janukovitsj ble lovlig valgt i 2010, og det er nok bakgrunnen for at han har vært så lite kompromissvillig. Befolkningens motargument er at han har gått langt utover fullmaktene han ble gitt, ved å berike seg selv og dem rundt seg på statens bekostning, endre valglovgivningen så han sikret flertall i parlamentsvalget i 2012 og endre konstitusjonen så han sikrer presidentembetet mer makt.

Skutt på gaten

En amatørvideo hentet fra sosiale medier viser hvordan en demonstrant blir skutt under sammenstøtene i Ukraina tirsdag natt. Videofotografen har sagt at dette er den andre personen som er blitt skutt rett foran ham.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:58 Evakueringen av frakteskipet er i gang på Hustadvika21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07 Evakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14 Massemønstring mot brexit i London19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering
Siste nytt
21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:58NorgeEvakueringen av frakteskipet er i gang på Hustadvika21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07NorgeEvakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14VerdenMassemønstring mot brexit i London19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus