Åpen for alle - alltid

Nå kan hun bli dronning

Hertuginnen av Alba, Cayetana Fitz-James Stuart, giftet seg i 2011 med Alfonso Díez Carabantes. Foto: Ap
Hertuginnen av Alba, Cayetana Fitz-James Stuart, giftet seg i 2011 med Alfonso Díez Carabantes. Foto: Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hertuginnen av Alba lanseres som aktuell for tronen hvis Skottland velger uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september stemmer det skotske folk over om Skottland skal kreve full uavhengighet fra Storbritannia. Det er et godt stykke igjen av prosessen selv om skottene stemmer ja, men i ytterste konsekvens kan Skottland ende med et annet offisielt overhode enn resten av De britiske øyer.

Da kan den spanske hertuginnen av Alba stille en sterk søknad til dronningtittelen. The Telegraph lanserte nylig hertuginnen som en mulig arvtaker til tronen.

Les også: Cameron ber Skottland forbli britisk

Verdensrekord i titler

87 år gamle Cayatena Fitz-James Stuart er oppført i Guinness rekordbok som den med flest titler i verden. Hennes fulle navn er Dona María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, 18th Duchess of Alba de Tormes, Grandee of Spain.

Hertuginnen er en av to arvinger fra Stuart-dynastiet, som lenge utgjorde Skottlands kongefamilie, skriver den britiske avisen Express.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stuart-dynastiet kan trekke sine kongelige linjer helt tilbake til 1371, da kong Robert II tok tronen i Skottland. Dynastiet hersket over landet med ni monarker frem til 1603, da Skottland fikk felles trone med England og Irland. Dermed regjerte Stuart-dynastiet i Storbritannia til dronning Anne døde barnløs i 1714.

Les også: Prins Charles slår rekorden som eldste britiske tronarving

– Hun kan redde Skottlands økonomi

Den godt voksne hertuginnen av Alba er en av verdens rikeste kvinner, med en formue anslått til mellom fem og 20 milliarder kroner, skriver Boston Globe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alba-familien har mange eiendommer over hele Spania, og besitter blant annet en førsteutgave av 1600-tallsromanen Don Quijote og brev skrevet av Cristofer Columbus.

I 2011 vakte hertuginnen oppsikt da hun giftet seg for tredje gang i en alder av 85 år, denne gangen med 24 år yngre Alfonso Díez Carabantes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ektemannen har sagt fra seg alle krav på formuen hennes. Hvis hun blir dronning av Skottland, har hun råd til å redde den skotske økonomien egenhendig, skriver politisk kommentator Peter Oborne spøkefullt i The Telegraph.

Spennende folkeavstemning

Folkeavstemningen om skotsk uavhengighet avholdes 18. september, og har vært hjertesaken til uavhengighetspartiet SNP, som fikk rent flertall i det skotske parlamentet i 2011.

Regjeringen presiserer at det er snakk om en rådgivende folkeavstemning som skal sondere folkets holdning til uavhengighet, uten noen umiddelbar lovmessig virkning på unionen med Storbritannia.

Førsteminister Alex Salmond har uttalt at han har stor tro på at skottene vil velge uavhengighet, selv om meningsmålingene lenge har vist flertall på nei-siden.

Nylig ble det antydet at Skottland kan miste pundet som valuta hvis de stemmer for uavhengighet. Hvis Storbritannia bestemmer seg for å holde tilbake statsoverhodet også, kan altså en 87 år gammel spansk hertuginne finne veien til skottenes trone.

Les også: Spansk prinsesse i retten i korrupsjonssak