Økt skredfare flere steder i landet

Vinterferien er i gang på Østlandet, og i fjelltraktene er det mer enn nok snø, som her på Dalsethaugen på Veggli i Rollag. Her er det 2, 5 meter snø på flat mark. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix.
Vinterferien er i gang på Østlandet, og i fjelltraktene er det mer enn nok snø, som her på Dalsethaugen på Veggli i Rollag. Her er det 2, 5 meter snø på flat mark. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix.

Mer vind gir større skredfare en rekke steder både sør og nord i landet, advarer NVE, som ber folk være forsiktig i fjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skredfaren øker til faregrad 3 – betydelig – i Lyngen, Kåfjord og Tamokdalen. Det er lenge siden skredfaren har vært så høy i Nord-Norge, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Mer vind vil flytte på snøen og legge den i lesider. Det gir økt skredfare, sier varslingsleder Odd-Arne Mikkelsen i NVE.

Også i Sør-Norge har skredfaren steget til «betydelig» flere steder fredag på grunn av et lavtrykk som treffer kysten og fører til kraftig sørøstlig vind i store deler av høyfjellet.

Vinden kommer til å flytte på mye løssnø i nord- og nordvestvendte fjellsider, noe som øker faren for at en enkelt skiløper kan utløse skred.

– Det gjelder å unngå fjellsider der vinden legger fra seg snø. Snøen behøver tid for å stabiliseres, advarer Mikkelsen.

Sjekk været der du er

– Følg nøye med

Også Rauland, Røldal, Voss og Sogn og Fjordane har faregrad 3 – betydelig – ifølge NVEs skredvarsel.

«Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner», skriver NVE om varselet for nevnte steder. Varselet gjelder både for fredag og lørdag.

– Det gjelder å følge nøye med og oppdatere seg på våre varsler som kommer daglig, sier varslingsleder i NVE, Solveig Kosberg, til NTB. NVE kommer daglig med varsler som gjelder to dager fram i tid.

– Kreves solid kunnskap

Kosberg sier det kreves solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblemer når man beveger seg ute i områder med faregrad 3.

Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Utløsning av skred er mulig, selv ved en liten tilleggsbelastning i brattheng. NVE melder at også fjernutløsning av skred er mulig, og at det under spesielle forhold kan forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred.

– Det er viktig å være ute, men man må velge tur etter forholdene, sier Kosberg.

På Nordvestlandet er det mye mindre løssnø i terrenget, og her er skredfaren fortsatt moderat.

Personvernpolicy