Meny

Økt skredfare flere steder i landet

Vinterferien er i gang på Østlandet, og i fjelltraktene er det mer enn nok snø, som her på Dalsethaugen på Veggli i Rollag. Her er det 2, 5 meter snø på flat mark. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer vind gir større skredfare en rekke steder både sør og nord i landet, advarer NVE, som ber folk være forsiktig i fjellet.

Skredfaren øker til faregrad 3 – betydelig – i Lyngen, Kåfjord og Tamokdalen. Det er lenge siden skredfaren har vært så høy i Nord-Norge, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Mer vind vil flytte på snøen og legge den i lesider. Det gir økt skredfare, sier varslingsleder Odd-Arne Mikkelsen i NVE.

Også i Sør-Norge har skredfaren steget til «betydelig» flere steder fredag på grunn av et lavtrykk som treffer kysten og fører til kraftig sørøstlig vind i store deler av høyfjellet.

Vinden kommer til å flytte på mye løssnø i nord- og nordvestvendte fjellsider, noe som øker faren for at en enkelt skiløper kan utløse skred.

– Det gjelder å unngå fjellsider der vinden legger fra seg snø. Snøen behøver tid for å stabiliseres, advarer Mikkelsen.

Sjekk været der du er

– Følg nøye med

Også Rauland, Røldal, Voss og Sogn og Fjordane har faregrad 3 – betydelig – ifølge NVEs skredvarsel.

«Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner», skriver NVE om varselet for nevnte steder. Varselet gjelder både for fredag og lørdag.

– Det gjelder å følge nøye med og oppdatere seg på våre varsler som kommer daglig, sier varslingsleder i NVE, Solveig Kosberg, til NTB. NVE kommer daglig med varsler som gjelder to dager fram i tid.

– Kreves solid kunnskap

Kosberg sier det kreves solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblemer når man beveger seg ute i områder med faregrad 3.

Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Utløsning av skred er mulig, selv ved en liten tilleggsbelastning i brattheng. NVE melder at også fjernutløsning av skred er mulig, og at det under spesielle forhold kan forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred.

– Det er viktig å være ute, men man må velge tur etter forholdene, sier Kosberg.

På Nordvestlandet er det mye mindre løssnø i terrenget, og her er skredfaren fortsatt moderat.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus