Ber om 13 milliarder kroner til barna

En jente vandrer med bare føtter gjennom gjørma i flyktningeleiren Bab Al Salame for internt fordrevne i Syria, nær grensen til Tyrkia. Foto: Giovanni Diffidenti/UNICEF.
En jente vandrer med bare føtter gjennom gjørma i flyktningeleiren Bab Al Salame for internt fordrevne i Syria, nær grensen til Tyrkia. Foto: Giovanni Diffidenti/UNICEF.

FNs barnefond, Unicef, ber givere om 13 milliarder kroner for å bistå 59 millioner barn i nød.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den største kriseforespørselen organisasjonen har fremmet hittil. Nærmere 40 prosent av midlene er ment å gå til Syria og regionen omkring det krigsherjede landet.

Unicef går fredag ut med en bønn om nærmere 2,2 milliarder dollar (13,4 milliarder kroner) for å skaffe til veie livreddende humanitær bistand til 85 millioner mennesker i 2014, blant disse 59 millioner barn.

Dette er barn som er rammet av konflikt, naturkatastrofer og andre katastrofer i 50 land.

– Barna her i Den sentralafrikanske republikk, hvor jeg er nå, har vært utsatt for ubeskrivelige overgrep. Mer enn 400.000 barn er på flukt og rundt 6000 barn lever som barnesoldater. Så lenge konflikten vedvarer så vil lidelsene bare blir større. Det er skrikende behov for nødhjelp, men for å komme til med den hjelpen som trengs er det helt avgjørende at sikkerheten gjenopprettes, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland

– Barna i den sentralafrikanske republikk er sammen med barna i Syria og Sør-Sudan blant de mange millionene av barn som er berørt av konflikt. Men samtidig som dagens overskrifter fokuserer på disse komplekse, underfinansierte krisene, er det også mange andre kriser hvor behovet for nødhjelp er desperat – som for eksempel i Afghanistan, Colombia, DR Kongo, Myanmar, Somalia, Jemen, sier Apeland.

Les også: – Vi trenger å bry oss om alle barn i verden som fryser

Vaksiner og vann

For Syria og landene omkring ber Unicef om 835 millioner dollar (5,1 milliarder kroner) for å kunne levere livreddende bistand som vaksiner, vann og sanitæranlegg, utdanning og annen beskyttelse.

I forbindelse med fremleggelsen av årets nødhjelpsrapport nevner Unicef noen av målene organisasjonen oppnådde i fjor:

  • 24,5 millioner barn ble vaksinert mot meslinger.
  • Nærmere 20 millioner mennesker fikk adgang til trygt drikkevann.
  • 2,7 millioner barn fikk adgang til forbedret utdannelse.
  • 1,9 millioner barn mottok behandling for akutt underernæring.
  • 935.000 barn fikk psykologisk bistand.

Unicef er verdens største hjelpeorganisasjon for barn, og arbeider i 190 land.

Her kan du lese rapporten i sin helhet

Les også: – Væpnede grupper rekrutterer stadig flere barn

Norsk bidrag

– FNs barnefond (Unicef) har en viktig oppgave i å beskytte barn i krig, konflikter og katastrofesituasjoner og leverer grunnleggende nødhjelp både på nasjonalt og lokalt nivå, skriver statssekretær i Utenriksdepartementet, Hans Brattskar, i en e-post til ABC Nyheter.

– De er barnas talerør og en viktig global stemme for å fremme barns rettigheter.

Norge er tredje største giver til FNs barnefond, bare USA og Storbritannia gir mer. Samlet norsk støtte til Unicef var i 2012 cirka 1,37 milliarder kroner, hvorav 450 millioner kroner var kjernebidrag (samme omfang også i 2013 og 2014).

– I 2014 planlegger Norge å bidra på samme nivå som de to siste årene, sier Brattskar.

Programsamarbeidsavtalen («myk øremerket støtte») utgjorde 570 millioner kroner i 2013, hvorav 500 millioner gikk til Unicefs fokusområder grunnutdanning og likestilling. Resten av den norske støtten gjennom Unicef i 2013 gikk til humanitær innsats og øvrige prosjektsamarbeid, blant annet 73 millioner kroner til nødhjelp i Libanon (syriske flyktninger), Den sentralafrikanske republikk og Filippinene. I tillegg har Norge bidratt med humanitær innsats gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF) hvorav 102 mill kroner ble kanalisert gjennom Unicef, ifølge Utenriksdepartementet.

Personvernpolicy