Meny

Svenske helter kan ha brutt OL-regler

Henrik Lundqvist og Sverige vant semifinalen mot Finland fredag ettermiddag. (Foto: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under OL får ikke utøverne delta i reklame eller for annet enn godkjente firmaer, men flere av de svenske OL-stjernene har vært å se på ikke-godkjente sponsorers hjemmesider.

Regelverket til IOC og den svenske olympiske komiteen er klart: «ingen i truppen, varken aktiva eller ledare, får förekomma i kommersiella sammanhang (varken online eller offline) under denna period utan överenskommelse med SOK. Det är till exempel inte tillåtet för en aktiv att, under OS-perioden, medverka i en personlig sponsors marknadsföring, om företaget inte är sponsor till SOK eller IOK.»

De samme reglene gjelder for de norske OL-deltagerne, noe Marit Bjørgen erfarte da hun fikk en advarsel av IOC etter at hun, riktignok uvitende, figurerte i en reklame for teleselskapet LUDO.

Som ABC Nyheter omtalte før OL startet, risikerer utøvere som bryter IOCs reglement, i ytterste konsekvens å miste sine medaljer. Dette gjelder for den såkalte olympiske perioden, som varer fra 30. januar til 26. februar.

Fjernet NHL-stjerne

En gjennomgang ABC Nyheter har foretatt viser at flere svenske OL-utøvere har figurert på nettsider i komersiell sammenheng. Underveis i OL-perioden har reklamene forsvunnet én etter én.

Dette etter at ABC Nyheter kontaktet den svenske olympiske komiteen angående saken.

ABC Nyheters kjappe gjennomgang viser at fem svenske utøvere kan være i samme situasjon som de norske:

Henrik Lundqvist var å finne på hjemmesiden til Bread & Boxers. Foto: SkjermdumpHenrik Lundqvist var å finne på hjemmesiden til Bread & Boxers. Foto: Skjermdump

Henrik Lundqvist, Charlotte Kalla, Axel Bäck, Jessica Lindell Vikarby og Carl Johan Bergman var alle å se på ulike nettsider i kommersiell sammenheng under den olympiske perioden.

– Det er den aktives egen plikt å rydde opp hos sine personlige sponsorer, og sørge for at de fjernes, sier Peter Reinebo, sjefen for den svenske OL-troppen i SOK, til ABC Nyheter.

– Vi har informert utøverne kontinuerlig, det startet vi med lenge før OL. Vi informerte også da de kom til Sotsji, sier Reinebo.

En av dem som ikke hadde sørget for å få seg selv fjernet er Henrik Lundqvist, det svenske ishockeylagets store målvaktsstjerne.

Lagkameraten til Mats Zuccarello Aasen i NY Rangers er deleier i det svenske selskapet Bread & Boxers. En pressemelding om deres samarbeid lå ute på Lundqvits egen side, og på selskapets hjemmeside etter at den olympiske perioden hadde startet.

Axel Bäck prydet nettsiden Sunpocket. Foto: SkjermdumpAxel Bäck prydet nettsiden Sunpocket. Foto: Skjermdump

– SOK har ikke kontaktet oss. Henrik har sagt klart og tydelig til oss at han ikke kan fronte oss under OL, sier Alexander Palmgren, daglig leder i Bread & Boxers til ABC Nyheter.

På hjemmesiden hlundqvist30.com lå det inntil onsdag 12. februar ute en pressemelding om Bread & Boxers og Lundqvists samarbeid. Denne er nå fjernet. På selskapets egne sider ble man, fram til torsdag 13. februar, møtt av Lundqvists smilende ansikt. Det er nå fjernet.

– Det er helt tilfeldig at det ble tatt bort nå (13. februar, journ.anm.), sier Palmgren.

– Hvis du skriver noe som smusser til Henrik Lundqvist kommer jeg til å ta det videre, sier Palmgren.

Stille svensker

Etter at ABC Nyheter kontaktet den svenske olympiske komiteen (SOK), tok det et lite døgn før begge annonsene med Lundqvist var fjernet fra nettsidene.

Mens Carl Johan Bergman var i Sotsji lå det bilder av han på siden til Memira. Foto: SkjermdumpMens Carl Johan Bergman var i Sotsji lå det bilder av han på siden til Memira. Foto: Skjermdump

ABC Nyheter sendte en rekke tilfeller til SOK for en vurdering.

Etter dette, har flere av tilfellene blitt fjernet.

– Har dere vært i kontakt med disse, Reinebo?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om.

– Tror du det er tilfeldig at de forsvinner direkte etter at vi kontakter SOK?

Det kan jeg ikke si noe om.

SOK mangler oversikt

Reinebo i SOK sier deres mål er å være i en situasjon hvor ingen av de svenske utøverne brukes i kommersiell sammenheng under OL-perioden.

– Vi tror vi er der nå. Våre kontroller tilsier det, sier han.

ABC Nyheters funn kan imidlertid tyde på noe annet.

Charlotte Kalla var, til godt inn i OL, å finne på hjemmesidene til Lillsport.Charlotte Kalla var, til godt inn i OL, å finne på hjemmesidene til Lillsport.

Charlotte Kalla var, til godt inn i OL, å finne på hjemmesidene til Lillsport.

Hos Lillsport visste de om reklameforbudet, og i god tid innen OL startet, ba de selskapet som administrer nettsidene deres om å fjerne alle bilder av lørdagens tremilsfavoritt. Mandag 10 dager etter at den olympiske perioden startet, var Kalla fortsatt å se på deres hjemmesider.

– Reinebo, er SOK redd for at svenske utøvere kan miste sine medaljer?

– Jeg ønsker ikke kommentere en spesifikk utøver, sier Reinebo.

Også bildet av Kalla forsvant kort tid etter at ABC Nyheter spurte SOK om situasjonen. Jesper Karlsson hos Lillsport sier de ikke har, så vidt ham bekjent, blitt kontaktet av noen i SOK.

– Vi har gitt beskjed, men webansvarlig kan ha vært treg med å fjerne, understreker Karlsson til ABC Nyheter.

Borte fra utleieside

Alpinisten Jessica Lindell Vikarby var på hjemmesiden til Hyrskidan, helt til ABC Nyheter tok kontakt. Foto: SkjermdumpAlpinisten Jessica Lindell Vikarby var på hjemmesiden til Hyrskidan, helt til ABC Nyheter tok kontakt. Foto: Skjermdump

Alpinisten Jessica Lindell Vikarby kjørte ut i Super-G i Sotsji. På forretningssiden går det noe bedre.

Hun er involvert i hyrskidan, som driver med utleie av ski. Da OL startet var Vikarby å se i selskapets logo og i en rubrikk kalt «Jessica L Vikarby tips». Begge disse ble fjernet etter at ABC Nyheter kontaktet SOK. I hyrskidan var de ikke klar over at en utøver ikke kan være synlig heller i en logo.

– Vi visste at Jessica ikke kunne brukes i reklame, så det fjernet vi. Men at hun ikke kunne være en del av vår logo visste vi ikke, sier Daniel Robertsson i hyrskidan til ABC Nyheter.

Den svenske olympiske komiteen vil ikke si om de har kontaktet noen firmaer etter ABC Nyheters henvendelse. I motsetning til hva de sier hos Bread & Boxers og Lillsport, har hyrskidan blitt kontaktet for å få fjernet utøverens bilde.

– Vi fikk en telefon fra Sotsji og da fjernet vi Jessica helt fra vår side, sier Robertsson.

– Hvem kontaktet dere?

– Det vet jeg ikke, det var et skjult nummer.

Bildene av Carl Johan Bergman på Memirans hjemmesider ble fjernet etter at ABC Nyheter tok kontakt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08 PSG tok serietittelen uten å spille17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige
Siste nytt
21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08SportPSG tok serietittelen uten å spille17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus