Svenske helter kan ha brutt OL-regler

Henrik Lundqvist og Sverige vant semifinalen mot Finland fredag ettermiddag. (Foto: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand / NTB Scanpix)
Henrik Lundqvist og Sverige vant semifinalen mot Finland fredag ettermiddag. (Foto: AFP PHOTO/Jonathan Nackstrand / NTB Scanpix)

Under OL får ikke utøverne delta i reklame eller for annet enn godkjente firmaer, men flere av de svenske OL-stjernene har vært å se på ikke-godkjente sponsorers hjemmesider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regelverket til IOC og den svenske olympiske komiteen er klart: «ingen i truppen, varken aktiva eller ledare, får förekomma i kommersiella sammanhang (varken online eller offline) under denna period utan överenskommelse med SOK. Det är till exempel inte tillåtet för en aktiv att, under OS-perioden, medverka i en personlig sponsors marknadsföring, om företaget inte är sponsor till SOK eller IOK.»

De samme reglene gjelder for de norske OL-deltagerne, noe Marit Bjørgen erfarte da hun fikk en advarsel av IOC etter at hun, riktignok uvitende, figurerte i en reklame for teleselskapet LUDO.

Som ABC Nyheter omtalte før OL startet, risikerer utøvere som bryter IOCs reglement, i ytterste konsekvens å miste sine medaljer. Dette gjelder for den såkalte olympiske perioden, som varer fra 30. januar til 26. februar.

Fjernet NHL-stjerne

En gjennomgang ABC Nyheter har foretatt viser at flere svenske OL-utøvere har figurert på nettsider i komersiell sammenheng. Underveis i OL-perioden har reklamene forsvunnet én etter én.

Dette etter at ABC Nyheter kontaktet den svenske olympiske komiteen angående saken.

ABC Nyheters kjappe gjennomgang viser at fem svenske utøvere kan være i samme situasjon som de norske:

Henrik Lundqvist var å finne på hjemmesiden til Bread & Boxers. Foto: SkjermdumpHenrik Lundqvist var å finne på hjemmesiden til Bread & Boxers. Foto: Skjermdump

Henrik Lundqvist, Charlotte Kalla, Axel Bäck, Jessica Lindell Vikarby og Carl Johan Bergman var alle å se på ulike nettsider i kommersiell sammenheng under den olympiske perioden.

– Det er den aktives egen plikt å rydde opp hos sine personlige sponsorer, og sørge for at de fjernes, sier Peter Reinebo, sjefen for den svenske OL-troppen i SOK, til ABC Nyheter.

– Vi har informert utøverne kontinuerlig, det startet vi med lenge før OL. Vi informerte også da de kom til Sotsji, sier Reinebo.

En av dem som ikke hadde sørget for å få seg selv fjernet er Henrik Lundqvist, det svenske ishockeylagets store målvaktsstjerne.

Lagkameraten til Mats Zuccarello Aasen i NY Rangers er deleier i det svenske selskapet Bread & Boxers. En pressemelding om deres samarbeid lå ute på Lundqvits egen side, og på selskapets hjemmeside etter at den olympiske perioden hadde startet.

Axel Bäck prydet nettsiden Sunpocket. Foto: SkjermdumpAxel Bäck prydet nettsiden Sunpocket. Foto: Skjermdump

– SOK har ikke kontaktet oss. Henrik har sagt klart og tydelig til oss at han ikke kan fronte oss under OL, sier Alexander Palmgren, daglig leder i Bread & Boxers til ABC Nyheter.

På hjemmesiden hlundqvist30.com lå det inntil onsdag 12. februar ute en pressemelding om Bread & Boxers og Lundqvists samarbeid. Denne er nå fjernet. På selskapets egne sider ble man, fram til torsdag 13. februar, møtt av Lundqvists smilende ansikt. Det er nå fjernet.

– Det er helt tilfeldig at det ble tatt bort nå (13. februar, journ.anm.), sier Palmgren.

– Hvis du skriver noe som smusser til Henrik Lundqvist kommer jeg til å ta det videre, sier Palmgren.

Stille svensker

Etter at ABC Nyheter kontaktet den svenske olympiske komiteen (SOK), tok det et lite døgn før begge annonsene med Lundqvist var fjernet fra nettsidene.

Mens Carl Johan Bergman var i Sotsji lå det bilder av han på siden til Memira. Foto: SkjermdumpMens Carl Johan Bergman var i Sotsji lå det bilder av han på siden til Memira. Foto: Skjermdump

ABC Nyheter sendte en rekke tilfeller til SOK for en vurdering.

Etter dette, har flere av tilfellene blitt fjernet.

– Har dere vært i kontakt med disse, Reinebo?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om.

– Tror du det er tilfeldig at de forsvinner direkte etter at vi kontakter SOK?

Det kan jeg ikke si noe om.

SOK mangler oversikt

Reinebo i SOK sier deres mål er å være i en situasjon hvor ingen av de svenske utøverne brukes i kommersiell sammenheng under OL-perioden.

– Vi tror vi er der nå. Våre kontroller tilsier det, sier han.

ABC Nyheters funn kan imidlertid tyde på noe annet.

Charlotte Kalla var, til godt inn i OL, å finne på hjemmesidene til Lillsport.Charlotte Kalla var, til godt inn i OL, å finne på hjemmesidene til Lillsport.

Charlotte Kalla var, til godt inn i OL, å finne på hjemmesidene til Lillsport.

Hos Lillsport visste de om reklameforbudet, og i god tid innen OL startet, ba de selskapet som administrer nettsidene deres om å fjerne alle bilder av lørdagens tremilsfavoritt. Mandag 10 dager etter at den olympiske perioden startet, var Kalla fortsatt å se på deres hjemmesider.

– Reinebo, er SOK redd for at svenske utøvere kan miste sine medaljer?

– Jeg ønsker ikke kommentere en spesifikk utøver, sier Reinebo.

Også bildet av Kalla forsvant kort tid etter at ABC Nyheter spurte SOK om situasjonen. Jesper Karlsson hos Lillsport sier de ikke har, så vidt ham bekjent, blitt kontaktet av noen i SOK.

– Vi har gitt beskjed, men webansvarlig kan ha vært treg med å fjerne, understreker Karlsson til ABC Nyheter.

Borte fra utleieside

Alpinisten Jessica Lindell Vikarby var på hjemmesiden til Hyrskidan, helt til ABC Nyheter tok kontakt. Foto: SkjermdumpAlpinisten Jessica Lindell Vikarby var på hjemmesiden til Hyrskidan, helt til ABC Nyheter tok kontakt. Foto: Skjermdump

Alpinisten Jessica Lindell Vikarby kjørte ut i Super-G i Sotsji. På forretningssiden går det noe bedre.

Hun er involvert i hyrskidan, som driver med utleie av ski. Da OL startet var Vikarby å se i selskapets logo og i en rubrikk kalt «Jessica L Vikarby tips». Begge disse ble fjernet etter at ABC Nyheter kontaktet SOK. I hyrskidan var de ikke klar over at en utøver ikke kan være synlig heller i en logo.

– Vi visste at Jessica ikke kunne brukes i reklame, så det fjernet vi. Men at hun ikke kunne være en del av vår logo visste vi ikke, sier Daniel Robertsson i hyrskidan til ABC Nyheter.

Den svenske olympiske komiteen vil ikke si om de har kontaktet noen firmaer etter ABC Nyheters henvendelse. I motsetning til hva de sier hos Bread & Boxers og Lillsport, har hyrskidan blitt kontaktet for å få fjernet utøverens bilde.

– Vi fikk en telefon fra Sotsji og da fjernet vi Jessica helt fra vår side, sier Robertsson.

– Hvem kontaktet dere?

– Det vet jeg ikke, det var et skjult nummer.

Bildene av Carl Johan Bergman på Memirans hjemmesider ble fjernet etter at ABC Nyheter tok kontakt.

Personvernpolicy