– Syria har bedt om utsatt frist for kjemiske stridsmidler

Ekokems anlegg i Finland vant sammen med franske Veolia anbudskonkurransen for å ødelegge avfallsstoffene fra de kjemiske stridsmidlene i Syria. Foto: Martti Kainulainen / Reuters / NTB scanpix
Ekokems anlegg i Finland vant sammen med franske Veolia anbudskonkurransen for å ødelegge avfallsstoffene fra de kjemiske stridsmidlene i Syria. Foto: Martti Kainulainen / Reuters / NTB scanpix

Syria har bedt om at fristen for å få kjemiske stridsmidler ut av landet blir utsatt med 100 dager, opplyser en kilde til AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag holder Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) et møte for å diskutere situasjonen. En kilde med nær kjennskap til prosessen sier at mange vestlige medlemsland vil be Syria trappe opp innsatsen.

– Det er ikke rom for pruting. Tidsfristene må overholdes, sier kilden.

100 dagers utsettelse

Kilden sier at Syria har bedt om en utsettelse på 100 dager for uttransportering av stridsmidlene fra Syria. Det betyr at de siste stridsmidlene vil være ute av landet i slutten av mai.

Det skal ta omtrent tre måneder fra stridsmidlene forlater Syria til de er fraktet vekk og destruert. Med andre ord betyr en eventuell utsettelse at Syria ikke når tidsfristen som USA og Russland i samråd med FN har satt til 30. juni.

Har brutt flere tidsfrister

– Syrerne kommer til å overskride tidsfristen med flere måneder, men de sier at hvis våpnene er ute av Syria innen 30. juni, hva så? hevder kilden.

Syria har allerede brutt flere tidsfrister. 31. desember skulle de 700 tonnene med de dødeligste kjemivåpnene og kjemiske stridsmidlene vært ute av landet. 5. februar gikk fristen ut for utlevering og ødeleggelse av de minst farlige stridsmidlene. Ingen av disse tidsfristene ble overholdt.

Russland, Kina, Iran og India ønsker ikke å legge mer press på Syria under møtet fredag, sier kilden.

Norske skip bistår

10. februar ble den tredje lasten med kjemiske stridsmidler fraktet ut fra den syriske havnebyen Latakia. Blant lasteskipene som hentet ut lasten var det norske skipet Taiko.

Lasteskipene som frakter stridsmidlene ut fra Latakia, blir eskortert av flere marineskip, blant dem den norske fregatten Helge Ingstad, samt skip fra Danmark, Russland og Kina.

Stridsmidlene skal destrueres om bord i det amerikanske skipet Cape Ray i Middelhavet. Det finske selskapet Ekokem og et amerikansk datterselskap av franske Veolia skal så motta avfallsstoffer fra denne prosessen.

Personvernpolicy