Meny

Tror Janukovitsj er ferdig etter blodbad i Kiev

Regimemotstandere forbereder brannbomber i Kiev. EUs utenriksministre møtes torsdag for å diskutere sanksjoner mot ukrainske tjenestemenn. (Foto: Maks Levin / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen er skutt i filler, og 60 nye liv skal ha gått tapt i Kiev. Forhandlingsvinduet er nå lukket, og president Janukovitsj er ferdig, tror Ukraina-kjenner Taras Kuzio.

Våpenhvilen som opposisjonen og president Viktor Janukovitsj kom fram til onsdag, holdt ikke. Torsdag gikk flere tusen demonstranter til angrep på tungt bevæpnet opprørspoliti med bensinbomber og brostein for å drive politiet bort fra Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum.

Politiet svarte på angrepet, og tilbake lå ifølge opposisjonspartiet Svoboda 60 demonstranter drept. Også to politifolk er blant de døde. Dermed har totalt rundt 90 mennesker mistet livet på tre dager.

Volden gjør Janukovitsj til en verre diktator enn langt de fleste lederne i det tidligere Sovjet-området, mener Ukraina-kjenner Taras Kuzio.

– Janukovitsj er som et innesperret dyr som står med ryggen mot veggen. Han presses av Russland på den ene siden og Vesten og demonstrantene på den andre. Han handler i panikk, har ingen strategi og vet ikke hva han skal gjøre. Diktatorer i denne situasjonen innser ikke at deres tid er omme, sier han til NTB.

Kuzio tror Janukovitsj vil være borte før våren kommer – om han ikke blir tatt til fange og drept før den tid.

– Planlagt provokasjon

Ukraina-forskeren er også overbevist om at det nå er for sent å løse krisen gjennom forhandlinger, og ser for seg en opptrapping av volden.

– Vi må være ærlige og si at forhandlinger nå er blitt umulig. Janukovitsj er en del av problemet, ikke av løsningen, sier Kuzio, som er amanuensis ved Det canadiske instituttet for ukrainske studier.

Demonstrantene klarte å drive sikkerhetsstyrkene rundt 200 meter tilbake under angrepet på Uavhengighetsplassen og gjenerobret det meste av det store torget.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko mener det var en bevisst provokasjon «mot fredelige demonstranter» som lå bak kampene. Men myndighetene hevder demonstrantene gikk på offensiven og åpnet ild «for å drepe».

Kievs ordfører Volodymyr Makejenko trakk seg torsdag fra Regionpartiet til Janukovitsj i protest mot blodsutgytelsene.

EU varsler sanksjoner

Samtidig varsler EU-landene sanksjoner mot Janukovitsj-regimet. Våpenembargo og straffetiltak mot de ansvarlige for volden var blant forslagene EUs utenriksministre skulle diskutere torsdag kveld.

– Eventuelle sanksjoner kommer som en direkte reaksjon på en helt uakseptabel voldsbruk mot sivile. EU håper selvsagt at Janukovitsj og hele hans regime nå stanser denne voldsbruken, sier seniorforsker ved NUPI, Pernille Rieker, til NTB.

Hun er usikker på hvilken effekt straffetiltak kan få.

Norge vurderer å slutte seg til eventuelle sanksjoner, men venter på EU.

EU arbeider trolig sammen med USA for å koordinere straffetiltak. Amerikanerne innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn onsdag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sammenligner sanksjonstruslene med utpressing.

– Kunne stanset det

Kuzio fordømmer EU for måten Unionen har håndtert krisen på, og for at europeiske land fortsetter å forhandle med Janukovitsj:

– EU hadde makt til å stanse dette for flere måneder siden, men klarte det ikke.

Han viser til at EU burde lagt press på Ukrainas oligarker, «som har bankkontoer, boliger og forretninger i Europa», for å få dem igjen til å presse Janukovitsj.

Kuzio er også klar på at EUs utenrikssjef Catherine Ashton bør gå av, og at den ukrainske opposisjonen nå har mistet all tillit til EU.

Demonstrasjonene i Ukraina blusset opp da Janukovitsj avviste en bred samarbeidsavtale med EU til fordel for en avtale om økonomisk hjelp fra Russland, hans nærmeste allierte. Krisen er den verste i Ukraina siden uavhengigheten i 1991.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus